Det var 23. oktober at rovfuglen ble funnet i Hornsundveien. Den lille ugla, som bare er knappe 20 centimeter høy, hadde da forvillet seg til Tromsø.

Dermed ble den tatt vare på av ugleforsker Karl-Otto Jacobsen, som konkluderte med at ugla hadde flydd feil vei og havnet her i stedet for i Afrika, da den skulle fra sommeroppholdsstedet sitt ved Middelhavet.

I god form

Knappe to uker senere oppholder ugla seg fortsatt i Tromsø, men ikke lenger hos Jacobsen.

– Den er ennå i forpleining, men jeg måtte finne et annet hjem til den da jeg skulle reise bort. Nå oppholder den seg derfor på Kvaløya hjemme hos en ansatt ved Tromsø Museum, forklarer han.

Ugleforskeren forklarer at dverghornugla ikke ser ut til å ha tatt noe skade av å oppholde seg i midlertidig fangenskap.

– Den spiser godt, og tar selv til seg maten som vi gir til den. Da ugla ble funnet var den ganske medtatt og litt umagret. I tillegg hadde den litt antydninger til skader på vingen og på øyet. Nå har ugla lagt på seg og plagene er forsvunnet, forklarer Jacobsen.

Attraksjon

Helt siden ugla ble funnet, har planen vært å få sendt den til Spania, slik at den kan settes ut i det fri. Ugleforskeren håper dette kan skje om ikke så altfor lenge.

– Det er ennå en del ting som gjenstår å få avklart. Nå venter jeg på svar på en e-post som jeg har sendt til en del aktuelle folk i Spania som kan hjelpe oss videre. Deretter må både eksport – og importtillatelser på plass. I løpet av et par uker håper jeg at vi kan få til noe slik at vi kan sende den av gårde, forklarer han.

Å sette ugla tilbake i det fri her i Tromsø, er nemlig helt uaktuelt.

– Den vil ikke klare seg i vårt klima, så det blir vanskelig, påpeker Jacobsen.

At ei dverghornugle, som kun har vært observert i Norge to ganger tidligere, i Larvik i 2002 og i Rogaland i 1954, har ikke gått upåaktet hen blant fugleinteresserte.

– I tillegg til mange lokale, har vi hatt besøk av fuglekikkere som har reist hit helt fra Rogaland for å se på ugla de siste ukene, sier ugleforskeren.

Til tross for en høyde på bare 20 centimeter, har dverghornugla et voldsomt vingespenn. Foto: Tom Benjaminsen
Da ugla ble funnet i Hornsundveien, var den utmagret og hadde små plager med vingen og øyet. Nå er formen mye bedre. Foto: Tom Benjaminsen
Ugleforsker ved NINA, Karl-Otto Jacobsen, hadde den første tiden dverghornugla i kjelleren hjemme hos seg, til stor begeistring fra hans tre barn. Foto: Tom Benjaminsen