Oddbjørn, som nå er på bedringens vei, og 15 andre kreftrammede barn deltar nemlig denne uken på Barnekreftforeningens ferietilbud for barn med kreft og deres familier på Sommarøy.

– Vi kaller tilbudet ”ferie med mening”. For noen er det kanskje den eneste ferien de får, forteller nestleder i foreningen, Marita Andersen, som selv har ei datter med leukemi.

Luftakrobatikk

For å gi barna og familiene deres en opplevelse utenom det vanlige, stilte Luftforsvarets operative avdeling på Bardufoss, 139 Luftving, med ett av sine Bell 412-helikoptre.

– Det er en av de sakene som er viktigst for oss å støtte. Det har vi gjort i mange år, og det kan jeg med 100 prosent sikkerhet si at vi vil fortsette med, sier senior stabsoffiser Jan-Terje Jakobsen i Luftforsvaret.

Det er Oddbjørn og hans brødre Kevin (6) og Runar (13) glade for. Sammen med mamma Anita og pappa Tommy Strand, fikk de nemlig være med på helikoptertur over det idylliske fiskeværet. Idyllen ble imidlertid raskt erstattet med adrenalin, nerver og nervøs latter idet helikopteret svingte hardt og stupte mot bakken. Siste del av turen var en actionfylt øvelse i luftakrobatikk fra lekne forsvarspiloter.

– Det var helt fantastisk. Det var sinnssykt artig da vi fløy opp og stupte ned, forteller Oddbjørn.

– Du var ikke redd?

– Nei, ikke i det hele tatt, sier han.

I løpet av dagen fikk alle som ønsket det være med forsvarspilotene opp i luften.

Forståelse og glede

Oddbjørns mor, Anita, forteller at det er første gang familien deltar på ”ferie med mening” siden Oddbjørn ble syk i august.

– Det har gitt oss noe å se fram til, og vi har kost oss masse her. Det er noe med det at alle er i samme situasjon. Det er ikke noe stress, og man trenger ikke si så mye – alle forstår, sier hun.

Det er Oddbjørn enig i.

– Vi har også fått veldig mange nye venner her, sier han og nikker til broren Runar.

– Ja, også har vi fanget masse krabber, og i morgen skal vi lære å klatre, legger Runar til.

Takknemlig

Marita Andersen forteller at det er viktig for foreningen, og ikke minst barna og familiene, å få arrangert slike turer.

– Derfor vil jeg takke alle våre støttespillere, sponsorer og samarbeidspartnere, sier hun.

Hun retter en ekstra stor takk til 139 Luftving.

– De har vært og fortsetter å være noen av våre beste venner. Og barna elsker de, utdyper hun.

Noe Oddbjørn og brødrene bekrefter.

Det var ikke tvil om at turen var en suksess. Oddbjørn Strand (10) klarte så vidt slutte å smile da helikopteret hadde landet.
Oddbjørn Strand (10) og familien fikk i går kjenne hvordan erfarne forsvarspiloter fra 139 Luftving på Bardufoss håndterer et Bell 412-helikopter. Det ble satt stor pris på av både voksne og barn.
Pilotene fra 139 Luftving lekte seg i luften over Sommarøy og området rundt.
Ikke alle var like fornøyde med at hørselsvern var påkrevd inne i helikopteret. Hans Wilhelm Johansen (2) var en av dem.