Latham-monumentet, som er til minne om falne polarhelter, har stått i parken siden det ble satt opp i 1934. I dag ble det erstattet.

– En tidligere fransk admiral som har vært i Tromsø ved flere anledninger, og blitt en Tromsø-venn, bet seg merke i at monumentet hadde begynt å bli nedslitt. Han tok derfor initiativ til å få det erstattet, forklarer ordfører Jens Johan Hjort, som sammen med ordfører Bastien Coriton fra den franske byen Caudebec en Caux avduket den nye minneplaketten.

Gave fra Frankrike

Etter sitt forrige besøk i byen, tok Jean Marie Pujo, som den tidligere admiralen heter, kontakt med firmaet REVIMA Group, som produserte den opprinnelige plaketten, og de sa seg villige til å lage en ny minnetavle gratis.

– Gjennom et prisverdig samarbeid tilbydde de seg å komme opp og overrekke monumentet, sier Hjort.

Den opprinnelige minneplaketten har kommunen overlevert til Polarmuseet, hvor den skal stilles ut.

Høytidelig avduking

Minneplaketten ble i går avduket med pomp og prakt. I tillegg til de to ordførerne, den ene fra byen hvor sjøflyet Latham 47 ble laget, var direktør for REVIMA, Christian Grzanka, admiral Jean-Marc Schindler og en delegasjon fra den franske ambassaden til stede. I tillegg stilte flaggmenn og offiserer fra Kystvaktas skip KV Barentshav.

– Det var en særdeles hyggelig begivenhet. Den franske ambassadøren overrakte til og med en beklagelse for at han ikke kunne komme, da han hadde et annet oppdrag, sier Hjort, som understreker at delegasjonen fra ambassaden var utrolig trivelig.

Godt forhold

Under arrangementet holdt ordfører Bastien Coriton en lengre tale, hvor han påpekte det gode forholdet mellom Tromsø og Frankrike.

– Arrangementet bar preg av at vi møtte hverandre på en veldig god måte. Det var umiddelbar kontakt, sier Hjort, som etter arrangementet ble invitert på besøk til den lille franske byen.

Ifølge Hjort må besøket vurderes i forhold til nytteverdi for kommunen, men han understreker at det er hyggelig at også de inviterer hjem til seg.