Lite tyder så langt på at boligjakten blir lettere i år. 4.700 studenter har Tromsø som sitt førstevalg av studiested, men samskipnaden har kun 450 boliger å tilby dem.

– Vi har 350 hybler og 100 leiligheter som er eller blir ledige, sier direktør i Norges arktiske studentsamskipnad, Hans Petter Kvaal.

Dermed må det prioriteres knallhardt når samskipnaden tildeler boliger.

– Studentene som kommer fra utlandet har en egen kvote. I tillegg prioriterer vi de under 23 år, som er førstegangsstudenter, sier Kvaal.

Monner lite

Samskipnaden får i år kun tilskudd til 42 nye studentboliger i byen. Det monner lite når Tromsø, i perioder på flere år, ikke har fått en eneste ny bolig.

– Det skal sies at samskipnaden i Tromsø heller ikke har søkt hvert år. Det er først de siste årene, etter at boligmarkedet i Tromsø stagnerte, at det har blitt stor mangel på boliger i byen, sier eiendomssjef Leif Tore Hanssen i samskipnaden.

Konsekvensen er at de andre store studentbyene har sikret seg penger til boliger nesten hvert eneste år, mens Tromsø har fått et stort etterslep.

– Vi hadde håpet å få 170 hybelenheter slik at byggetrinn 1 på Dramsveien ble fullfinansiert. Men vi håper selvsagt fortsatt å få bevilget i et tempo slik at Dramveien med 1.000 enheter står ferdig i løpet av en femårsperiode, opplyser Hanssen.

Gir ikke opp

Påtroppende leder av studentparlamentet, Daniel Hermansen, har ikke gitt opp håpet om å sikre Tromsø penger til flere boliger i 2014.

– Tromsø har kun fått 2 prosent av tildelingene som er gitt siden 2000, og det er langt mindre enn de andre universitetsbyene, sier Hermansen.

Han sier studentparlamentet nå vil drive knallhard lobbyvirksomhet mot regjeringen og Kunnskapsdepartementet.

– Dette er det femte året med skikkelig press i utleiemarkedet. Vi ikke kan gi oss nå, sier han.

Pressområde

Kunnskapsdepartementet opplyser at Tromsø fra 2013 også er definert som et pressområde, og dermed får høyeste tilskudd per boenhet.

I 2013 fikk Studentsamskipnaden i Tromsø tildelt 120 hybelenheter, i motsetning til de 40 som ble tildelt året før. I tillegg ble det gitt tilsagn om 42 hybelenheter i 2014.

LES OGSÅ Betaler for studentby med valgflesk

Kunnskapsdepartementet kan ikke på nåværende tidspunkt kommentere hvorfor antallet studenthybler tildelt Tromsø i år er langt lavere enn i fjor. Seniorrådgiver Anne Sofie Holter opplyser at de vil se nærmere på tallene.

SKRINLAGT: I september 2013 levde håpet om 1000 nye boliger på Dramveien. Studentparlamentsleder Marianne Haukland viser skissen. Foto: Ronald Johansen