1. mai trådte det nye påbudet om bruk av redningsvest i kraft. Det slår fast at alle personer om bord i fritidsbåt under 8 meter er pålagt å ha på redningsvest.

Hos varehusene som selger flytevester har dette nå sendt salgstallene til himmels.

– Vi har økt salget med over 150 prosent sammenlignet med i fjor, folk er veldig bevisste på sikkerheten, forteller varehussjef ved Biltema i Tromsø, Lene Varpe.

Hun forklarer at de har sett en jevn økning siden april, og at de nå er helt utsolgt for de mest populære modellene.

Doblet salget

Også ved Clas Ohlson har de merket en forskjell fra i fjor. Butikksjef Caroline Haug på Clas Ohlson Jekta forteller at de har doblet salgene.

– Vi hører at det er mange som kommenterer påbudet når de handler her. Salget har økt jevnt siden det kom og tatt seg opp enda mer nå i det siste, sier Haug, og legger til at de satser på å ha nok vester.

– Vi har god dekning på lager, vi var klar over at salget muligens kom til å ta seg opp.

De oppblåsbare går unna

De vestene det går aller mest av er de oppblåsbare voksenvestene. Varpe forteller at hovedlageret tømtes i løpet av kort tid men at de håper å få inn flere til uka.

Hun har inntrykk av at det nå er de voksne som kjøper seg nye vester. Fra før av sa lovgivningen at det alltid var pålagt å ha redningsvester for hånd i båten, men nå må man altså ha dem på kroppen.

– Jeg tror mange av de gamle vestene har lugget lenge i bunnen av båten og blitt stygge og slitte, vestene i dag er noe annet enn de man hadde for et par år siden. De man bare legger rundt nakken er helt klart mest populære og mye mer komfortable, sier hun.

God holdning

Fungerende brann- og redningssjef i Tromsø, Kaj Christiansen, synes det stigende salget vitner om gode holdninger hos folk.

– Det er veldig bra, og vi setter pris på det. Vestene har blitt rimeligere og folk er mer bevisst på sikkerheten, forteller han.

Brannvesenet i byen samarbeider blant annet med redningsselskapet om å tilby utleie av flytevester, men der forteller Christiansen at man ikke har sett store forskjeller etter at påbudet trådte i kraft.

– Mange synes nok det er greit å eie sin egen vest, så de kjøper dem heller enn å leie. Vi fungerer som et supplement, fastslår han.

FORNØYD: Fungerende brannsjef, Kaj Christiansen, mener salgstallene vitner om gode holdninger. Foto: Marius Fisku