Anniken Haugen skal tilbringe sommerferien på en uvanlig måte. Sammen med ei venninne fra Oslo drar hun til byen Masaka i det afrikanske landet Uganda for å jobbe som frivillig på en barneinstitusjon/skole.

Før hun dro, la hun ut en melding på Facebook-gruppen "Selges \ Byttes eller Ønskes kjøpt i Tromsø området" der hun lurte på om noen hadde leker, klær og sko å donere til barn som ikke har så mye.

Responsen var overveldende:

- Jeg har ikke helt fått oversikt ennå, men jeg har mest sannsynlig ikke mer plass, forteller hun til iTromsø.

Haugen har vært i kontakt med flyselskapet, som lar både henne og venninna ta med et ekstra kolli hver. Disse blir fylt med gjenstander til barna. I tillegg prøver hun å frigjøre mest mulig plass i egen bagasje og håndbagasje.

- Det er utrolig bra å se at det er så mange som har lyst til å hjelpe andre, konstaterer hun.

Ikke ferietur

Haugen reiser til Uganda gjennom studentorganisasjonen AIESEC. Organisasjonen er verdens største studentdrevne organiasjon, og driver med utveksling og lederutveksling i 124 land. Ifølge Haugen er det ikke alle som får reise, og selv måtte hun gjennom en grundig intervjuprosess.

- Man må være bevisst på at dette ikke er en ferietur, man må ha et ønske om å hjelpe til, forteller hun.

Selv om Masaka er en by på størrelse med Tromsø, er det en veldig annerledes kultur Haugen skal til. Hun forteller at organisasjonen hun drar med også har fokus på å velge ut de som takler vanskelige situasjoner.

- Man må kunne takle de situasjonene som kan dukke opp, konstaterer hun.

Skal hjelpe til

Jusstudenten er fotballdommer på fritida, og det var slik hun møtte venninna og reisepartneren fra Oslo. Hun forteller at ideen om å være frivillig ble klekket ut på en treningsleir på La Manga.

- Vi har ikke fått konkrete oppgaver ennå, sier hun.

Når de kommer fram skal de se hva det passer å gjøre, men Haugen forventer at de blant annet skal hjelpe til med undervisning i matte, engelsk og datakunnskaper.

- Det er også mange foreldreløse barn på institusjonen, de trenger rett og slett omsorg, forteller hun.