Kort oppsummert

  • Sykepleierutdanninga i Tromsø deltok på en utdanningsmesse på torsdag for å tiltrekke seg nye studenter og motvirke den negative søkertrenden.

  • Både sykepleier- og lærerstudiet har opplevd nedgang i søknader. Universitetet i Tromsø opplevde et fall på 13.7% i sykepleierstudiet og 16.9% i lærerstudiet.

  • Sykepleierrepresentant Gøran Lyder mener den negative framstillingen av yrket i media er grunnen til nedgangen i søkertallet. Han ønsker å fremheve yrkets positive aspekter.

Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av våre journalister

Det nærmer seg søknadsfristen til både videregående skoler og til høyere utdanninger. Men hva skal byens ungdommer bli når de blir store? De kunne søke svar på utdanningsmessa som ble arrangert i Tromsøhallen torsdag.

Messa var åpen både for ungdomsskoleelever og elever på videregående skole. De ble møtt av en hall full av boder med representanter fra ulike bransjer og universiteter.

Norsk sykepleierforbund stilte med håp om å lokke tromsøungdom til et yrke i helsesektoren. Det er stor mangel på sykepleiere og samtidig har sykepleiestudiet har hatt en negativ trend i søkertallet. Tidligere i høst gikk de også aktivt ut med en egen dag rettet mot å rekruttere gutter.

På utdanningsmessa var det flere unge som tok turen innom standen, hvor blant annet Gøran Lyder fra sykepleierforbundet var på plass.

– Jeg synes interessen blant de unge har vært overraskende bra. De har kommet med flere gode spørsmål og engasjementet har vært bra, sier han.

Dårlig fremstilt

Lyder er klar over at antall søkere til sykepleiestudiet har falt de siste årene. Han mener det skyldes måten yrket har blitt fremstilt i media.

– Det er viktig å ikke fokusere på alt det negative, sier han.

EKSTREMT BRA: Gøran Lyder fra Norsk Sykepleierforbund har et ønske om å fortelle unge om alle de fantastiske sidene ved å jobbe som sykepleier. Foto: Vithushan Packiyarajah

I fjor hadde UiT en nedgang på 13,7 prosent i antall søkere til sykepleierstudiet.

Lyder velger å være optimistisk og mener de kan få flere til å søke seg inn på studiet.

– Det er viktig å vise de mange positive sidene med dette yrket. For det er ekstremt mye positivt. Vi må fortelle unge hvor bra det er å ha sykepleierutdanning i bunnen, sier han.

Flere ville spille

Lærerstudiet har også slitt med antall søkere og ved Universitetet i Tromsø hadde de i fjor en nedgang på 16,9 prosent.

Helene Iversen stilte på stand for å vekke de unges interesse for læreryrket. Hun forteller at det har vært høy interesse for standen de har, men det skyldtes i hovedsak en annen grunn enn selve yrket.

– De fleste har vært mest interessert i et basketspill vi har tatt med, sier Iversen.

Det hadde likevel effekt, for da Iversen og kollegaene først klarte å komme i snakk med de spillende ungdommene, virket de å være nysgjerrige på yrket.

– De ville gjerne høre mer, og hva man som lærer kan utarbeide og utvikle, sier hun.

Det er spesielt én faktor hun tror er viktig og som kan påvirke søkertallene.

– Akkurat nå tror jeg det handler om lønn. Nå øker jo lønnen, så det ser bedre ut, sier hun.

Iversen jobber i Kirkenes og der er et det innført et grep for å gjøre yrket mer attraktivt.

– Når du begynner å jobbe i barnehage i Kirkenes, så starter du med ti års ansiennitet. Dette er et godt grep for å kunne få inn vikarer, barne- og ungdomsarbeidere og folk som vil ta barnehagelærerutdanningen, sier hun.

PROMOTERER LÆRERSTUDIET: Helene Iversen tror unge som vurderer å bli lærere er opptatt av lønn og mener selv at det er bedre tider. Foto: Vithushan Packiyarajah

Spennende med plattformjobbing

Håkon Yndestad (16) valgte å ta en nærmere titt på standen til sykepleierne. Der klarte de å pirre interessen til skoleeleven.

– Jeg fikk vite at man kunne jobbe på en oljeplattform, selv som en sykepleier, og dette synes jeg hørtes spennende ut.

PÅ UTKIKK: Håkon Yndestad var blant mange elever som fikk bytte ut en dag i klasserommet med en dag på messe, der aktørene kjempet om oppmerksomheten til ungdommene. Foto: Vithushan Packiyarajah

– Hva ser du etter i et yrke når du skal finne ut hva du skal jobbe med?

– En liten blanding av alt, kanskje? Det må gjerne være en jobb som jeg ikke trenger å slite meg gjennom i hverdagen, men også noe som gjør at det kan være litt balansert, sier Yndestad.