Utfordring: Søkertallene til sykepleier- og omsorgsfag er lavere enn på ti år, og helsevesenet sliter med å skaffe kvalifisert arbeidskraft.

Oppdrag: Få flere gutter til å søke seg til jobb i helsevesenet.

Mulig løsning: Inviter 200 gutter i ungdomsskolealder til Fokus kino og la dem få et innblikk i hverdagen til helsepersonell av alle slag – ikke minst til de mer «actionpregede» sidene av sektoren som paramedisinere og redningsmenn på helikoptre.

– For å lokke gutter til faget tror jeg at man må gå litt utenfor det vanlige. Man er nødt til å vise at det ikke kun er tradisjonell omsorg på sykehjemmene eller sykehusene som man kan jobbe med om man tar helsefagsutdanning, sier Mathias Haugmo Storvande.

200 gutter

Storvande er fjerdeårs medisinstudent, og for tiden knyttet til et spesielt rekrutteringsprosjekt rettet mot gutter.

Han har nylig kommet av scenen i den største salen på Fokus kino der han har holdt en Kahoot-quiz for 200 tiendeklassinger fra Kroken og Tromstun.

Målet er å skape blest og interesse for helsesektoren.

VERTSKAP: Astri Ernstsen Prytz og Mathias Haugmo Storvande forteller at antall søkere til helsefagutdanninger blir lavere og lavere, og at søkertallene ikke har vært så lave på ti år. Foto: Ronald Johansen

– Vi ønsker å vise hvor mange ulike ting man kan gjøre i helsesektoren, og at man som eksempelvis sykepleier har en rekke forskjellige arbeidsoppgaver, sier han.

Han sier at den gamle forestillingen om at det kun er kvinner som ønsker å jobbe innenfor helse- og omsorgssektoren er på vei å forsvinne.

Utdaterte kjønnsroller

– Vi ønsker å vise at de tradisjonelle kjønnsrollemønstrene er utdaterte og på vei å forsvinne. Menn kan også jobbe i sektoren og vise omsorg, sier han.

Blant de 200 guttene som er samlet på Fokus kino så er det både interesse og uinteresse å spore. Mange av de oppmøtte sier direkte at de ikke kan tenke seg å jobbe innenfor helsesektoren, mens andre definitivt kan tenke seg en karriere innenfor helsefag.

Fem av dem står samlet rundt en dukke brukt for å trene kunstig åndedrett.

– Jeg synes eksempelvis ambulansearbeidere ser ut til å ha en variert arbeidshverdag. De får gjøre mye på jobb, sier Emil Bruvold – tiendeklassing fra Tromstun skole.

Helikopteret lokker mest

En ambulansekarriere er også noe Trym Sjøhaug Pettersen kan tenke seg. Også han synes en variert og meningsfull arbeidshverdag lokker.

– Det ser ut til å være mye action, sier han.

Det som imidlertid står øverst på lista over forlokkende helsefagskarrierer er helikopterredder.

– Jeg kan tenke meg å bli redningsmann! Det virker veldig interessant, sier Adrian Johan Nilsen.

Det samme mener Christian Winkler.

– Det virker veldig gøy å være helikopterredningsmann. Jeg kan absolutt tenke meg å jobbe med å redde folk på havet eller i fjellet, sier han.

For Elias Kongsli Wassbakk er det også et naturlig valg. Han er friluftsinteressert og interessert i å klatre.

Likestillingsspørsmål

De fem guttene synes alle mann at det å få treffe menn i helsevesenet har vært inspirerende.

– Jeg vil si at det har påvirket meg å se hvor mange forskjellige ting man kan gjøre, og få se mangfoldet, sier Trym Sjøhaug Pettersen.

Arrangørene av seansen på Fokus sier det er viktig for rekrutteringen til faget å samle gutter på denne måten, men at det også har en utvidet hensikt.

– Det er også et likestillingsspørsmål. Menn som søker hjelp hos helsesektoren må også kunne forvente å bli møtt av andre menn, ikke kun kvinner. Det handler om å kunne gi et likeverdig tilbud til befolkningen, sier Astri Ernstsen Prytz.

Hun er prosjektleder for rekrutteringsprosjektet – som UiT står bak – og hun forteller at søkertallene til eksempelvis sykepleierutdanningene er på sitt laveste nivå på ti år.