Norges arktiske studentsamskipnad lanserte i fjor planer om 1000 nye studenthybler i et nytt prosjekt på Dramsveien. Men da Kunnskapsdepartementet i vår kun bevilget penger til 42 nye studentboliger i Tromsø, så det mørkt ut for prosjektet på Dramsveien. Nå har imidlertid pengene kommet på plass, slik at byggetrinn 1 kan starte.

– Vi har allerede fått tilskudd til 120 enheter, og med et lån fra husbanken kan vi finansiere ytterligere 130 , forklarer direktør i samskipnaden Hans Petter Kvaal.

Reddet

Lånet blir dermed en mellomfinansiering, inntil Kunnskapsdepartementet bevilger de pengene som er nødvendig for å få prosjektet på beina.

– Lånet utgjør grunnfinansieringen, så trekker vi fra etterhvert som vi får tilskudd. Husbanken er så sikre på at de pengene kommer, at de gir oss lånet. Det samme er vi, sier Kvaal.

250 studentboliger tilsvarer et helt år med boligbygging i Tromsø, der byggetakten over tid har ligget rundt 200 boliger i året. Det utgjør et betydelig løft i boligmarkedet.

– Vi satser på å bygge 500 enheter på Dramveien i løpet av 3 til 5 år. Potensialet der er 1000, sier Kvaal.

Taper

Tromsø har over mange år vært taperen blant studentbyene - og har kun fått 2 prosent av boligene som Kunnskapsdepartementet har bevilget penger til siden 1999. Det utgjør kun 239 hybelenheter. Kunnskapsdepartementet har nå definert Tromsø som et pressområde, og håpet om å ferdigstille prosjektet i Dramsveien lever igjen.

– Vi er i en god dialog med Kunnskapsdepartementet, og de ønsker at vi skal sette i gang prosjektene. Nå er det kun et spørsmål om hvor fort det går, sier Kvaal.

Svært lovende

Påtroppende leder for studentparlamentet i Tromsø, Daniel Hermansen, synes planene høres lovende ut.

– Det er veldig bra hvis Kunnskapsdepartementet blir med på dette. Vi trenger flere tildelinger og mer penger til Tromsø, som har kommet dårlig ut over lang tid, sier han.

Sammen med påtroppende nestleder Mats Beldo lover han å gjøre sitt for å at prosjektet skal se dagens lys.

– Bare gi oss motorsag og utstyr, så stiller vi opp for å rydde skog, sier Hermansen.