I dag er det nøyaktig ni år siden Nelson Mandela sto i Tromsdalen og erklærte at alle tromsøværingene nå var afrikanere.

Og passende nok passerte også innsamlingsaksjonen for et Mandela-monument i Tromsø i dag en milepæl, ifølge varaordfører Anni Skogman – som er leder i Mandelautvalget.

– Ja, etter at vi overtok ansvaret for utvalget har vi nå samlet inn 66.158 kroner. Når vi legger det sammen med den summen som sto på kontoen fra før, rundt 236.000, så har vi altså passert 300.000 kroner, sier Skogman.

Vil ha inn mer

Det er hun fornøyd med, men planene er klare for å samle inn mer.

– Ting begynner å skje, ja. Vi har utfordret byrådet og de har begynt å ringe rundt. Vi hadde en markering i forbindelse med avslutning av internasjonal uke der vi løp rundt med bøsser. Og så har vi i et møte onsdag bestemt oss for å gjøre et stunt under Arctic Race, sier varaordføreren.

Alle monner drar

Det er imidlertid et stykke fram før man har penger nok. Skogman innrømmer at hun var litt for optimistisk i starten.

– Jeg sa vel at 11. juni 2015 skal vi avduke Mandela-monumentet. Det har jeg skjønt at det ikke blir noe av. Men jeg er født utålmodig og vi går svanger med planer om å få inn mye penger fra enkelte. Samtidig må vi gjøre folk flest oppmerksom på at alle monner drar og at alle må bidrar med det de kan, sier Skogman.

Få monumenter

Hun viser til at det finnes veldig få monumenter av Mandela, som døde i fjor. Hun mener derfor et slikt monument har nasjonal betydning.

– Nå skal vi snart ta sommerferie. Så trør vi skikkelig til til høsten og ser hvor vi havner. Selv om vi ikke har satt noen tidsfrist for når vi skal komme i mål, så skal vi ikke holde på i 20 år heller, sier Skogman.

– Hvor mye penger trenger dere for å finansiere et monument av Mandela?

– Det vet man ikke. Det har vært spekulert i at en statue vil koste to millioner kroner, men nå hører jeg rykter om at det vil koste mye mer enn det. Og det er jo heller ikke avgjort om det blir en byste, et monument eller en statue. Det avhenger litt av hvor mye penger vi får inn, sier Skogman.

Anni Skogman Foto: GINA JOHANSEN