Forleden skrev vi om kriminalsommeren 1985 og skapte et uheldig inntrykk av at tromsøværingene måtte akte seg for ranere, svindlere, sykkeltyver, fartsbøller og innbruddstyver som lå gjemt bak enhver stein.

Godværssommeren

Tromsøværinger flest gledet seg nok over sommerværet som la seg godt til rette over landsdelen det året. Så, selv om mange er misfornøyde med årets sommer, ser vi tilbake på sommeren 1985 og slår fast at godt sommervær er en mulighet også i nord og begynner å glede oss til 2017.

Byens innbyggere i 1985 gledet seg også til neste år. Allerede i juli hadde de nemlig gått mann av huse for å sikre seg sol. Denne gang på sørligere breddegrader. Saga Solreiser la nemlig fram vinterprogrammet sitt i juni og opplevde at det lønte seg. Mye vil ha mer..., sies det.

Men ennå var det liten grunn til å ergre seg over høstværet. Folk koste seg ute og forhandlerne var utsolgt for griller. En bensinstasjon i sentrum hadde solgt opp mot 500 griller i løpet av sommeren.

TELEGRAFBUKTA: Et populært sted også i 1985. Arkivfoto

Iskrem og brus

Salget av iskrem hadde økt med 50 prosent i forhold til 1984 og produsentene fryktet ikke for at de ikke skulle kunne dekke etterspørselen. Sommeren i Sør-Norge var nemlig ikke like god og iskremsalget derfor ikke like godt.

Også Mack kunne fryde seg over gode resultater i varmen. Der hadde de solgt to millioner flere flasker mineralvann og øl enn fjoråret. I liter ble det imponerende 850.000 og en økning på 60 prosent for øl og 55 prosent for brus.

– Men vi har et problem med tilbakeleveringen av tomme flasker og kasser, sa Jens Petter Dahl hos Mack og viste liten forståelse for at man jo ikke makter slikt arbeid i sommervarmen.

ISKREM: - Hvordan illustrerer man salg av iskrem?, tenkte Leif Arne Danielsen. Slik, konkluderte illustrasjonsbildenes mester.

Kald krig

26. juli melder Bladet Tromsø at «Godværet fortsetter», med kun noen få skår i gleden. Et av disse var russernes kalde krig.

– Russerne er i ferd med å sende et nedbørsområde over grensen til sitt naboland, skriver vår journalist Merethe Ekanger.

Til slutt ble det så «ille» at vi måtte helle litt isvann nedover ryggen på folk med overskriften:

– Britene advarer mot overdreven soling!

Men den forskningsstudien gjaldt stort sett bare de som allerede på 60-tallet hadde begynt å reise til Syden og ikke oss stakkars nordlendinger som ellers er vant til somre med utrygg is som høyest målte badetemperatur.

Fortsatt god sommer!