Dette er en sak under iTromsø Pluss. Denne er i påsken tilgjengelig for alle, slik at du skal få se hva vi har å tilby. Registrer deg her, og få tilgang til iTromsø Pluss en hel måned for kun 1 krone.

På hemmelig adresse i Tromsø, i det som ser ut som et helt vanlig hus, bor det året rundt kvinner og barn som har forlatt et voldelig hjem. Men krisesenteret vet av erfaring at det er dagene etter påske som blir ekstra travle.

– De som kommer hit forteller at de holder ut for barnas skyld, at de ikke vil ødelegge høytidsfeiringen og det som skulle være en familieidyll. Høytider er vanskelige for familier hvor det er vold, sier Hanne Stenvaag, leder ved Krisesenteret for Tromsø og omegn.

Les også: Bor lengre på krisesenteret.

Tredobbel økning

Krisesenteret har fra 2013 til 2014 opplevd en nesten tredobling i antall overnattingsdøgn. Antallet i fjor var til sammen på 1.879. Antallet dagsbesøk har skutt i været fra 22 til 116, og telefonhenvendelsene fra voldsutsatte har økt kraftig.

– Vi tror ikke at det har blitt mer vold, men det har blitt et større fokus på det i samfunnet som kanskje gjør det lettere å ta kontakt. Vi får noen henvendelser fra menn, men grov vold over lang tid rammer kvinner i større grad enn menn, sier Stenvaag.

Tall fra Troms politidistrikt viser at antall familievoldsaker de siste tre årene har ligget på et jevnt nivå, med 330 slike saker i fjor. De merker heller ikke at slike hendelser tar seg opp rundt høytider.

– Det er et jevnt tilsig av familievoldsaker gjennom hele året, og påsken peker seg ikke ut. Det kan være at mange av de tilfellene man ser på krisesenteret ikke blir en politisak i det hele tatt, sier krimsjef Yngve Myrvoll ved Tromsø politistasjon.

Les også: For Veronika ble barnevernet redningen.

Sprengt kapasitet

Krisesenteret i Tromsø er det lovpålagte tilbudet til totalt ni kommuner. Huset er gammelt og har bare fire boenheter, og de samarbeider tett med andre krisesentre i fylket når de ikke har kapasitet til å ta inn folk som trenger det.

– Vi er fleksible. Vår viktigste jobb er å gi støtte og trygghet, og vi er tilgjengelig på telefon døgnet rundt, sier Stenvaag.

Les også: - Familiekonflikter kan forsterkes i ferien.

Langvarig prosess

Å bryte ut av et voldelig forhold er vanskelig og en prosess som tar tid. Kvinnene som oppsøker krisesenteret har ofte vært utsatt for langvarig psykisk vold, sier ansatt Solveig Nordløkken Krupka.

– De er ofte blitt fortalt at de ikke er verdt noe og at de ikke vil klare seg alene. De har levd i forhold preget av vold, sjalusi og frihetsberøvelse. Vi hjelper dem å ta tilbake kontrollen over livet sitt.

Trenger du hjelp? Krisesenteret har telefonnummer 77611060.