Det kan være fristende å kose seg litt ekstra med ferske reker i disse sommertider, til tross for det varierende været. Kiloprisen varierer fra 88 kroner til 189 kroner, avhengig av hvor du kjøper dem, men én ting er helt sikkert: Du kan få dem for en mye billigere penge enn det du får dem for i resten av landet. VG har ringt rundt til 29 tilfeldig utvalgte butikker og iTromsø til to til i Tromsø, noe som har resultert i denne oversikten. Det er Coop Obs! Hypermarked som er billigst av alle på listen med 88 kroner for kiloet.

– Er vi det, ja. Det var jo veldig hyggelig å høre. Vi har jo en egen rekekrig her i Tromsø, vet du, sier dagligvaresjef Jarle Sørensen til VG og ler.

Hovedstaden på topp

Sørensen forteller at de alltid er opptatt av å være konkurransedyktige på pris på den lille krepsen.

– Det er en veldig attraktiv vare, så da prøver vi jo å holde kunden fornøyd.

Prisene i Tromsø er generelt langt lavere enn de andre byene VG har sjekket. På den andre enden av skalaen finner vi delikatesseforretningen Georg A. Nilsen i Bogstadveien i Oslo. Der må du belage deg på å betale 298 kroner kiloen, ifølge VGs prissjekk.

– Det er flere grunner til det. Transportkostnader, omkostninger, høy husleie og spesialservice, for å nevne noe. Det er ikke lett å være en liten fiskehandler når man skal konkurrere med de store kjedene, sier Thor Skancke, en av de tre driverne av Georg A. Nilsen.

– Nå handler det rett og slett om å stå med luen i hånden og håpe på at vi får ferske reker. Så lite har vi tilgang til, sier Skancke.

– Får 80 kroner

Ifølge Karl Alberth Hansen ved totalleverandøren og grossisten Karls Fisk og Skalldyr AS, er det negativt med såpass kraftig underprising av ferskvaren.

– Det er underpriset for millioner, og det er med på å ta knekken på fiskehandelen, både i Tromsø og i andre byer, sier Hansen.

Han kan opplyse om at en fisker får 80 kroner per kilo reker inkludert moms.

– Reker har blitt et slikt produkt på landsbasis, og slik er det med mange sesongvarer, sier Hansen og tar lutefisk, ribbe og pinnekjøtt som andre eksempler på det samme.

– Det er et godt sommerprodukt, men sånn som det ser ut nå, har ikke næringen gode utsikter. Underprisingen kan føre til at man tar livet av fiskehandelen rundt hjørnet som har spesialisert seg på det,