Knut Øien og hans søskenbarn eier 40 mål på sørspissen av øya i et sameie. Tomten strekker seg rundt 300 meter østover fra Telegrafbukta til nedenfor permsenteret. Da arbeidet med turstien rundt sydspissen startet, ønsket Tromsø kommune å overta tomtearealer for å bygge turstien.

Ekspropriasjon

– Fetteren min og jeg var i møte med kommunen før arbeidet skulle starte. Derfra fikk vi høre at om ikke vi ga fra oss grunn til turstien, så ville de ekspropriere hele tomten på 40 mål. Ettersom tomten er regulert til friområde fikk vi beskjed om at vi kun ville få fem kroner kvadratmeteren. Det er ikke mye, sier Øien.

Bedre å ikke gi seg

Naboen Kyrre Løvoll har nektet å avsi tomt til turstien i ti år, men i gårsdagens avis kunne byrådsleder Øyvind Hilmarsen og byråd Kristoffer Kanestrøm fortelle at kommunen hadde valgt å kjøpe Løvolls eiendom for å bygge ferdig turstien. Denne prosessen stiller Øien nå spørsmålstegn ved.

– Det viser seg jo at det lønner seg å ikke gi seg. Vi er den største grunneieren som har gitt tomt til turstien, og vi ville jo ha tjent på det dersom vi også nektet.

Prinsippspørsmål

Øien understreker at han er glad for turstien med de mulighetene den gir tromsøfolk til å komme seg lett til det flotte området på sydspissen av øya. I finværsperioden vi nå er inne valfarter folk til området.

– Veien er en stor suksess. Jeg bruker den selv hver dag. Men dette er et spørsmål om prinsipper. Vi ble presset med ekspropriasjon. Tomten har vært i familiens eie siden 1922, så det var ikke aktuelt å gi den fra oss. Det er underlig. Her går folk på gratis grunn, men rett borti her går de på grunn til 1,5 millioner kroner.

To runder

Tidligere tomteeier Kyrre Løvoll har forståelse for Øiens posisjon, men mener det er opp til hver enkelt grunneier å gjøre sine egne vurderinger.

– De må gjøre det de synes er rett, og så gjør jeg det jeg synes er rett. Jeg har vært i to ekspropriasjonsrunder med kommunen. Det kom aldri så langt som til tingretten, men for min del hadde det vært helt greit.

Løvoll har solgt hele tomten sin på om lag fem mål av sydspissen. Denne er regulert til friområde.

– Bestemt av andre

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen kan ikke svare for beslutninger foretatt av det forrige styresettet i kommunen.

– For oss var det viktig å finne en løsning, unngå ekspropriasjon og samtidig holde prisen nede.

Hilmarsen understreker at kommunen ikke kjøper tomten verdsatt til boligtomtverdi.

– Dette er et friområde, og prisen gjenspeiler dette. Men så var det samtidig et spesielt forhold i det at det står en hytte på tomten, som kunne ha blitt satt i stand.

FERDIG: I gårsdagens avis kunne Øyvind Hilmarsen og Kristoffer Kanestrøm fortelle at turstien rundt sydspissen av øya blir bygget etter kjøp av tomt fra grunneier. Mellom dem tidligere grunneier Kyrre Løvold. Til venstre Yngve B. Lyngh. Foto: Linn Blomkvist Foto: Linn Blomkvist