I dag ble tallene for det første av to inntak til videregående utdanning i Troms offentliggjort. De viser at 6.140 unge i fylket allerede har fått plass på skole til høsten. Av disse, har 87 prosent fått førsteønsket sitt oppfylt.

- Det er noe lavere enn tidligere år foreløpig, marginalt, men vi har ikke nøyaktige tall ennå. Det får vi etter andreinntaket 25. juli, forklarer avdelingsleder for inntak i Troms fylkeskommune, Torstein Einarsson.

Les også: Nå kan du sjekke om du har kommet inn

Vil justere

Fylkesråd for utdanning i Troms kommune, Roar Sollied (Venstre), forteller at de etter førsteinntaket har sett noen ujevnheter i enkelte fag. Studiespesialisering, Teknikk og industriproduksjon, Elektrofag og Helse- og oppvekstfag markerer seg som de fagene med flest elever så langt.

- Å opprette nye klasser er selvfølgelig noe vi ikke ønsker, da det er en ekstra kostnad, men dette ser vi på etter andreinntaket og svarrundene. Vi må nok gjøre noen justeringer opp, ned eller begge deler - det er ikke uvanlig, forteller Sollied.

Les også: Fornøyd med søkertallene

Mange reiser ut

Ifølge Einarsson ser man også et markant frafall fra 1. klasse til 3. klasse i flere av fagene, men særlig studiespesialiserende.

- Det er ikke unormalt. Det er jo mange som reiser på utveksling, og dette viser tallene, forklarer han.

Avdelingslederen bemerker videre at den marginale nedgangen i antallet unge som får oppfylt førsteonsket sitt ikke er unormal.

- Det går opp og ned fra år til år, sier han.

Likevel mener Sollied at det foreløpige tallet var noe lavt.

- En av årsakene kan nok være at det er press på skolene i byer som Tromsø og Harstad, sier han

Les også: Redder skolene i Troms

Fikk førstevalget

Thea Killie Johansen (18), som til høsten beynner på 3. året studiespesialiserende ved Kongsbakken skole, er en av mange som i dag var inne på nettportalen vigo.no for å svare på inntaket.

- Jeg kom inn på førsteønsket mitt. Det føles veldig bra, man kan slappe av mer når man vet at man har kommet inn. Det hjelper veldig på motivasjonen for å fortsette med utdanningen også, sier hun, og fortsetter:

- Jeg var egentlig ikke så veldig nervøs for å ikke komme inn, men det føles jo godt likevel. Om jeg ikke hadde kommet inn hadde det nok vært vanskelig å fortsette, fastslår Johansen.

Hun forteller at hun ikke har snakket med så veldig mange fra klassen, men at bestekompisen i dag også fikk den gledelige beskjeden.

Fylkesråd for utdanning, Roar Sollied (venstre), forteller at de nok vil gjøre et par justeringer opp eller ned etter andreinntaket og svarrundene. Foto: Jon Terje Eiterå