Vaktleder i Tromsø Parkering, Sten Storvestre, forbereder seg på storinnrykk på byens parkeringsplasser de neste ukene. Kjernetiden for parkeringskaoset legger han til tidsrommet klokken 10-14, fra butikkene åpner til folk er på vei hjem fra jobb.

– Kom tidlig. Ikke rundt lunsj for da er det travelt. Vær ute i god tid, slik at du ikke hiver fra deg bilen og ender opp med å få en kjip overraskelse fra oss, råder Storvestre.

Les også: Åpner ekstra parkeringsplass.

De «skjulte» p-plassene

Alle parkeringsplassene som ligger nær butikkene fylles raskt opp. På den gamle Shell-tomta er det derimot ofte ledige plasser, ifølge vaktlederen.

– Det er i grunnen rart siden det alltid er fullt i Storgata og Strandgata. Jeg tror det skyldes at folk ikke er vant til å parkere der, sier han om parkeringsplassen som var ny i sommer.

– I Grønnegata, over veien for Sentrum Terrasse, er det ledig hver dag. Det står som regel bare fire–fem biler der, mens det er plass til 10–15. Dette er midt i smørøyet, ett kvartal unna sentrum.

Storvestre tipser også om parkeringsplassen i Mellomvegen 33.

– Der står det sjelden mye biler. Det er ikke langt fra sentrum, bare tre gater ned. Før var det gratis å stå her og da var det fullt hver dag. Etter det ble satt opp betalingsautomat, er det nesten ingen som bruker den.

Aldri fullt

Vil du være sikret parkering, anbefaler han også Prostneset. Der vil man, ifølge vaktlederen, alltid finne ledige plasser fordi området er så stort.

– Jeg har aldri opplevd at det har vært fullt der, selv ikke jula i fjor.

Parkeringen i Bispegata har flere begynt å ta i bruk etter at den tidligere sto nærmest tom.

– Det virker som ryktene har spredd seg, men det er fremdeles en av stedene som fylles opp sist, mener Storvestre.

Styr unna

Hos Hålogaland Teater kan man også finne ledige plasser, mens ved Polaria opplever vaktlederen at presset er stort.

Han råder folk til å unngå Kirkegata ved Domkirka. Det samme gjelder p-plassene rundt Posten og SAS-hotellet.

– Det er nok fordi mange skal på Posten i disse juletider.

– Midt i sentrum er det trangt om plassen. Slik har det alltid vært og vil alltid være. Det blir kaos i ukene fremover hvis alle vil inn til sentrum å parkere og folk blir stående og vente på plass, sier han.

MIDT I SENTRUM: Parkeringen i Grønnegata er en av byens skjulte p-plasser, mener vaktleder Sten Storvestre i Tromsø Parkering. De neste ukene gjelder det å beregne god tid, og finne p-plassene folk ikke vet om. Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen