Overlege Sven Weum ved røntgenavdelingen, som i år vant Utdanningsprisen ved UNN, kjenner seg godt igjen i spesialkomiteens rapport, men han mener at det i saken om utdanningskrisen, ikke kommer godt nok fram hva som er hovedårsaken til at Legeforeningens spesialistkomité nå anbefaler å fjerne avdelingens godkjenningsstatus.

- Det er nemlig alvorlig underbemanning som gjør at legene ikke har tid til å gi tilstrekkelig supervisjon til legene i spesialisering, forklarer han.

Dette understøttes av spesialistkomiteens rapport, hvor det står at avdelingen "fremdeles er svært underbemannet, både på overlege- og LIS-nivå sett i forhold til arbeidsmengden."

Underbemmaning

Avdelingsleder Jan Norum sa på fredag at avdelingen hadde et stort potensial for utdanning, noe overrekkelsen av Utdanningsprisen viste.

- Jeg er helt enig at jeg og mine kollegaer har et stort potensial for å gi god utdannelse til legene som spesialiserer seg, men i dag er det den alvorlige underbemanningen som hindrer oss i å gjøre dette tilfredsstillende, forteller han.

Han opplyser at det nå er flere ubesatte overlegestillinger ved avdelingen, og at det i utgangspunktet skulle vært flere stillinger.

- Det viktigste er at det blir flere stillinger. Det har så vidt gått til nå, men nå går det ikke lengre, sier Weum.

Les også: Fikk oppfølging etter avisoppslag

Dårlig samvittighet

Weum forteller at arbeidsmengden på jobb er så stor at tiden simpelthen ikke strekker til lengere.

- Arbeidsmengden må stå i forhold til antall ansatte. Det har vært en ensidig fokus på produksjon, og vi overleger går rundt med dårlig samvittighet for legene i spesialisering, som vi skulle hatt tid til, og for bunkene med ugjort arbeid som hoper seg opp, forklarer han.

Ifølge overlegen er nemlig maskinkapasiteten på avdelingen mye større enn legeantallet.

- Vi gjør masse undersøkelser, og bruker derfor altfor lang tid til å se på dem.

Les også: Håper Helse Nord omsider tar grep

Rekrutteringssvikt

Weum peker også på at det ikke er noen hemmelighet at legene på røntgen er overarbeidet, noe som nok har bidratt til den mindre enn optimale rekrutteringssituasjonen ved avdelingen.

- Om vi mister godkjenningsstatusen, så vil det gjøre situasjonen mye verre. Vi har i alle år basert oss på å utdanne egne spesialister. Det er et mindretall som er utdannet utenfor Tromsø, sier han.

Han medgir at han nok selv ikke hadde kommet tilbake etter spesialiseringen om han hadde vært nødt til å reise til Trondheim eller Oslo for å gjøre seg ferdig med utdannelsen.

i dag produseres det så mange undersøkelser, at vi til tider ligger flere uker etter i å beskrive dem. Dette kan i verste fall føre til alvorlige konsekvenser for pasientene.

Omdømmeproblem

Avdelingsleder Jan Norum deler Weums bekymring om avdelingens rekrutteringsproblem.

- Men jeg er mindre bekymret for å miste godkjenningsstatusen enn for avdelingens omdømme generelt. Vi sliter. På siste utlysning hadde vi ingen søkere til overlegestillingen, sier han, og fortsetter:

- Min henstillig er at vi i fellesskap er nødt til å bygge et omdømme som er godt. Har man et godt omdømme, så løser rekrutteringsproblemene seg.