Det kommer fram i en rapport fra Legeforeningens spesialistkomité i radiologi, etter at de 20. mai avholdt tilsyn ved avdelingen.

Ifølge spesialisthelsetjenesteloven, er det nemlig spesialistkomiteenes ansvar til «enhver tid å overvåke forholdene ved de godkjente utdanningsinstitusjoner, eventuelt ved besøk på avdelingene, og eventuelt fremme forslag om endring i godkjenning av utdanningsinstitusjoner i den enkelte spesialitet».

I rapporten kommer det fram at spesialistkomiteen anbefaler endring i godkjenningsstatusen til avdelingen fra gruppe I til gruppe II. Det betyr at leger i spesialisering ikke kan fullføre utdannelsen sin ved avdelingen, da det er påkrevd at det siste halvannet året av spesialiseringen skjer ved en gruppe I-avdeling.

Forverret situasjon

I rapporten kommer det fram at det både er manglende faglig oppfølging av leger i spesialisering og manglende supervisjon på avdelingen, og at verken grunnopplæringen eller introduksjon fungerer.

Under komiteens besøk i 2012 ble de samme manglende påpekt, og komiteen vurderer nå at situasjonen har forverret seg.

Forskningsmangler

Ifølge rapporten gis det heller ikke skolering i vitenskapsteori, forskningsmetodikk og -etikk ved avdelingen, og kun leger i fordypningsstillinger får benytte arbeidstiden sin til forskning. I tillegg kommer det fram at overleger ved avdelingen kun får sette av tid til forskning om den er eksternt finansiert.

– Dette kan vanskelig beskrives som at «forskning er integrert del av virksomheten ved utdanningsinstitusjonen», skrives det i rapporten.

UNN har nå frist fram til 1. september med å utarbeide en tilbakemelding på rapporten, hvor de redegjør hvor hvilke tiltak de har iverksatt og vil iverksette for å imøtekomme kravene. Dersom tilbakemeldingen ikke anses som tilfredsstillende vil Legeforeningen fremme forslaget om endring i godkjenningsstatus for Helsedirektoratet.

– Stemmer godt

Tillitsvalgt for legene ved avdelingen, Derk Avenarius, forteller at rapporten gjenspeiler godt den virkeligheten legene på avdelingen opplever. Han frykter likevel ikke at avdelingen mister godkjenningsstatusen den har i dag.

– Vi har nå muligheten til å vise reell forbedring, og at vi da kanskje ikke nødvendigvis trenger å miste den, sier han, og fortsetter:

– Men om det skulle skje, vil vi måtte sende legene ut av landsdelen for å fullføre utdanningen. Det vil på sikt skape en enda vanskeligere situasjon for rekruttering, som allerede er vanskelig nok.

Ifølge Avenarius fikk de advarsel om at dette kunne skje etter tilsynet i 2012, og ledelsen sa da at de ville iverksette tiltak.

– Nå har de kommet til konklusjonen at dette ikke er gjennomført godt nok. Jeg tror dette kan ansees som en siste advarsel, forklarer han.

– Har forbedringspotensial

Avdelingsleder ved røntgenavdelingen, Jan Norum, forteller at de mottok rapporten i går.

– Vi ser at vi har et forbedringspotensial på enkelte områder av vår undervisning, men en del av det som står ønsker vi å komme med tilsvar på. Og det vil vi gjøre innen fristen, sier han.

Han utdyper at han synes tonen i både komiteens besøk og den påfølgende rapporten er anstrengt.

– Men vi skal behandle den på en ryddig og korrekt måte. Det er ikke spesialistkomiteen som avgjør om vi mister godkjenningsstatusen, det er Helsedirektoratet. Vi har allerede vært i dialog med dem, forklarer han.

Ifølge Norum vil likevel ikke det å miste godkjenningsstatusen være noen katastrofe.

– Vi vil jo være en utdanningsinstitusjon i tre og et halvt år likevel. Men la oss ikke svartmale ting før vi er der, sier han.

Han understreker at han har tro på at de får beholde statusen.

– Det at overlege Sven Weum vant Utdanningsprisen viser jo at vi har et stort potensial, legger han til.