Sydspissen: iTromsø skrev forrige fredag om slagrammede Vidar Risvik som nesten ble hjemsendt fra sykehuset med påstand om stiv nakke, som etter grundigere undersøkelser viste seg å være et slag. Hadde det ikke vært for at ekskona Trine Risvik satte seg på bakbeina og krevde grundigere undersøkelser, hadde han blitt hjemsendt. I etterkant av innleggelsen fikk ikke Risvik noen oppfølging fra sykehuset. Han slet med angst og psyken var sterkt preget av hendelsen. Etter at historien hans ble omtalt har UNN snudd på flisa, og samme dag som saken ble offentlig ble han oppringt av sykehuset.

– Jeg fikk komme på time dagen etterpå, og den ene behandlingen jeg var satt opp på ble fremskjøvet fra august til samme dag. I tillegg fikk jeg en god samtale med overlegen som så på røntgenbilder sammen meg, og forklarte meg hva som er naturlige reaksjoner og bivirkninger etter det jeg har opplevd, sier Risvik.

Fikk unnskyldning

Risvik forteller videre at han fikk en unnskyldning fra sykehuset.

– Jeg ble veldig positivt overrasket over at sykehuset la seg flate og beklaget opplevelsen jeg har hatt. Overlegen var enig i at jeg burde fått tettere oppfølging og ikke minst bedre informasjon om hva som ventet meg, sier han.

Nå håper Risvik at et oppfølgingsopplegg lages for slagpasienter, også de som ikke får lammelser.

– Hadde jeg fått lammelser i halve fjeset eller en arm ville jeg selvsagt fått en mye tettere oppfølging enn det jeg fikk, i og med at jeg hadde tjuvflaks og ikke fikk fysiske lammelser. Jeg fikk trøbbel med synet og balansenervene, men var liksom for frisk til å bli tatt vare på. Dette er ikke riktig, og jeg håper at UNN tar min historie til etterretning og gjør noe med dette problemet, sier Risvik.

Tilbakemeldinger

Risvik har fått flere positive tilbakemeldinger etter å ha stått fram med sin historie.

– Jeg har pratet med flere som sier at det er godt at noen endelig står fram, og det er synd at flere ikke gjør det når de blir utsatt for slike ting. Likevel skal det ikke være nødvendig å gå til slike grep for å få den rettmessige behandlingen man skal ha, og mange er kanskje ikke bevisste på at det er en mulighet heller.

Han tror påkjenningen ved å stå fram kan skremme mange fra å gjøre det.

– UNN er et stort organ, og det er skummelt å være et lite menneske mot store UNN. Hadde det ikke vært for Trine vet jeg ikke om jeg hadde turt å gjøre det alene, men det er ingen tvil om at det er nødvendig at historier kommer fram i lyset. I løpet av de få dagene som har gått siden historien var i avisen har jeg fått god oppfølging, og jeg har det mye bedre psykisk sett. Det er ingen tvil om at det var verdt det å stå fram med min historie, sier Risvik, som sammen med fastlegen har søkt om å komme inn på Kurbadets rehabiliteringsopplegg, og nå er i gang med behandling hos fysioterapeut.

Marit Einejord, pressekontakt ved UNN, sier i en kommentar at hun er glad for at pasienten nå er fornøyd med behandlingen.

– Det er hyggelig at pasienten er fornøyd, men ut over det kan vi ikke kommentere enkeltpasienters behandling. UNN tilstreber å gi god behandling til alle, uavhengig av om de gir sin historie til media eller ikke, sier hun. Einejord vil ikke kommentere saken ytterligere.