Viltnemda har den siste tiden fått mange meldinger og elg i veien på Kvaløya. I mørket er de ikke lett å se, og ofte står de svært nær veibanen.

Sjekk veikanten

Fra Håkøybotn til Greipstad på Søndre Kvaløya står det dyr langs hele veien bortover. Bilister bør ta det med ro, se ut i veikanten og gjerne be medpassasjerer om hjelp til å holde oversikt, sier Einar Mellomgård, leder i Tromsø ettersøksring.

Breivikeidet har samme problem, og ifølge Mellomgård klarer heller ikke elgfamilien i området Tomasjord-Tromsdalen å holde seg i ro. De er stadig på farten mellom hus og biler.

– De har vært observert nede ved tunnelinnslaget, og blir de presset kan de legge på svøm. Vi ønsker absolutt ikke å få dem over til Tromsøya, så vi følger litt ekstra med på dem, sier Mellomgård.

Slikker salt

Det er flere grunner til at elgen trives nær veien. De store snømengdene gjør det fristende, og smaken av veisalt er heller ikke å forakte.

– De står og spiser på buskene nærmest veien. Der virvles det opp salt som setter seg i vekstene, og det er de veldig glad i, sier Mellomgård.

Viltnemnda mener det er rundt 10–15 dyr som trasker rundt på Søndre Kvaløya, og familien i Tromsdalen består av fire dyr. Oppførselen man har sett eksempler på de siste ukene, er veldig typisk.

– Det er veldig vanlig ved store værforandringer. Det kan også skje når det kommer mildvær, sier han.

Meld fra

Han oppfordrer bilister til å være obs, og skulle man være så uheldig å kjøre på eller streife en elg, bør man umiddelbart varsle politivakten.

Det kan ende veldig ille hvis man får et dyr inn i bilen, så det er gode grunner til å ta det med ro. Det er viktig å melde fra selv om man bare har vært borti dyret, da vil vi få beskjed slik at vi kan sjekke tilstanden på elgen, sier Mellomgård.