KNM ”Fridjof Nansen” er eneste norske fartøy er på vei for å delta i øvelsen RIMPAC (Rim of the Pacific), som er verdens største marineøvelse. Den arrangeres annethvert år, og blant annet USA, Kina og Chile er med. Til sammen deltar over 50 fartøy og mer enn 40.000 mennesker, både hangarskip og ubåter i Los Angeles-klassen.

Fregatten har ankommet Pearl Harbor, som fremdeles er en stor og viktig marinebase hvor den amerikanske Stillehavsflåten holder til.

Enorme krefter

Fregattens maskinrom er definitivt i en helt egen liga.

– Fregatten bruker gassturbin av samme type som jetfly, og den brukes bare i spesielle tilfeller. Den er på 30.000 hester, og levert av General Electric. I tillegg er det to lisensproduserte hovedmotorer, forteller Teigen.

18-åringen er fornøyd med livet om bord.

Jeg tror ikke jeg kunne vært på en bedre plass. Jeg liker å gjøre ting, og det er alltid noe å gjøre i maskinen. Ingen dager er like, og det er alltid rutiner, vedlikehold, forbedring eller reparasjoner på gang.

Spennende oppdrag

For bare fire måneder siden var 18-åringen i Syria, hvor borgerkrigen herjet. Sammen med mannskapet på KNM Helge Ingstad var Teigen i Syria for å hjelpe til med å få fraktet ut kjemikalier fra krigen.

Det var spennende. Jeg var motorlærling der nede og følte meg egentlig ganske trygg. Men det var dramatisk å se rakettnedslag. Hele himmelen lyste opp, sier Teigen, som mottok Forsvarets Operasjonsmedalje på Haakonsvern 5. mai.

Vi hadde en del øvelser med MS ”Taiko”, sier Teigen, som regnes som veteran etter at han var inne i krigssonen i Syria. I praksis vil det si at han er av en av Norges yngste veteraner.

Delfiner

Mandag 7. juli startet marineøvelsen på Hawaii. Arbeidet er stort sett det samme som ellers, bortsett fra at han deltar i verdens største marineøvelse.

Det hadde vært morsomt å få sett et hangarskip på øvelsen også, medgir han.

12. mai forlot fregatten havnen på Haakonsvern og har krysset både Atlanterhavet og omtrent halve Stillehavet. Han har sett mye og har vært innom eksotiske steder som Azorene, Santo Domingo, Panamakanalen og San Diego.

– Stillehavet har levd opp til navnet sitt, det har vært ganske rolig. Helikopter har flydd fram og tilbake. Flygefisk og delfiner har hoppet langs sidene. Det er ikke hver dag man ser slikt heller.