Selfangskuta «Havsel» ankom kaia på Kræmer natt til mandag etter å ha vært på seljakt på Vestisen i rundt en måneds tid, som den eneste fangstskuta under årets jakt. Mandag morgen startet salget av selkjøtt, og Andorsen slapp alt hun hadde i hendene på jobb da hun hørte at salget hadde startet.

– Jeg er så utrolig glad, for jeg var redd for at jeg var for sent ute. Nå har jeg sikret meg seks kilo med biff av selunge. Det blir middagen på 17. mai, det kan du være sikker på, sier hun fornøyd.

Dårlig isforhold

Tor Erik Aasen (20) er jumper ombord på «Havsel» som har et mannskap på ti personer og som vanligvis ligger til havn i Alta. Årets fangst er på 1.500 dyr, noe som er mye lavere enn foregående år med over 2.000 dyr.

– Det var dårlige isforhold i år og det kan tyde på at det har vært uvær da isen var brutt opp flere steder. Da fant vi ikke de store konsentrasjonene av selunger, såkalte svartunger. Vi har dermed en del ettårsdyr i fangsten i år, sier han.

Effektiv jungeltelegraf

Kiloprisen er på 150 kroner, og båten ligger til kai i Tromsø i et par dager. Mannskapet er sikker på at de får omsatt alt kjøttet, til tross for at de ikke har annonsert noe på forhånd.

– Det har vært jevnt med folk hele dagen, og det er jungeltelegrafen som får folk til å komme, og det er nok de som kommer år etter år. De fleste er i 50-årene og eldre, da det er de som har vært vant til å spise selkjøtt, sier maskinist Jack Pettersen.

Utsolgt i løpet av timer

De aller fleste kundene på kaia var på jakt etter «sveiva»; der de kom med bøtter i hendene for å handle blodig saltkjøtt, men mandag ettermiddag var det bare frossen biff og noe spekk å få tak i. Atle Andersen fikk sikret seg noen kilo på kaia.

– Det gjør ingenting at det er frosset, det er jo fortsatt ferskt. Man kan bare tine det og salte det selv, så har du sveiva, sier han.