Lakselus er et kjempeproblem for oppdrettsnæringen. Det er estimert at kampen mot parasitten koster 2 milliarder kroner årlig bare i Norge. I tillegg kommer omdømmesvikten problemet medfører med smitte og forurensning.

I Tromsø har den lille bedriften Calanus AS siktet seg inn på bioindustri basert på det marine krepsedyret raudåte.

– Raudåte er Norges største fornybare og høstbare ressurs, og utvikling av ny biomarin industri på basis av denne ressursen er fortsatt kjernevirksomheten vår. Men i arbeidet med utvikling av redskapsteknologi for å høste raudåte fant våre redskapsteknologer ut at planktonduken vi bruker for å høste raudåte – SalGard – også kan brukes for å holde lakselusene ute av merdene, forteller daglig leder og aksjonær Gunnar Rørstad.

Plagsom parasitt

Lakselus er en parasitt som har flere ulike livsstadier. Til å begynne med er den en frittsvømmende larve. På et tidspunkt er den nødt til å finne seg en laks å feste seg til for å overleve. Det er denne prosessen planktonduken forhindrer. Duken henger som et skjørt 6 til 10 meter ned i vannet og forhindrer de frittsvømmende luselarvene fra å komme seg inn til laksen i merden, forklarer Randi Nygaard Grøntved.

Hun forsker på fiskehelse ved Veterinærinstituttet, og har testet ut produktet til Calanus.

Planktonduken har den fordelen over lukkede anlegg at den tillater vanngjennomstrømning i merden, og med det gir bedre vannkvalitet. Dobling i omsetning

Patentet har gitt tromsøselskapet stor omsetningsvekst – til tross for at de fremdeles er i en tidlig utviklingsfase. Driftsinntektene økte fra 10,8 til 25,4 millioner kroner fra 2012 til 2013.

– Vi doblet omsetningen i fjor, og vi vil doble den i år også, sier Rørstad.

Han sier seg fornøyd med at resultatet i fjor havnet på plussiden – 1,1 millioner kroner – all den tid selskapet bruker store summer på forskning og utvikling.

– Det er mange midler som tas i bruk i kampen mot lakselus. Det er et stort problem for næringen og et stort marked for leverandørindustrien. Vårt mål er at SalGard skal etablere seg blant de prefererte løsningene, sier Rørstad.