Bildet viser to overvåkingskameraer hvor et peker mot Jekta og det andre peker mot K1. Disse kameraene peker med det også på offentlig grunn på veinettet mellom de to sentrene. Området er ikke merket for kameraovervåking, slik regelverket krever, og kameraene er heller ikke meldt inn til Datatilsynet.

I forrige uke kom det også frem at flere av byens kjøpesentere ikke hadde merket overvåkingen sin på korrekt måte i henhold til regelverket.

Fra 2012 ble det gjort endringer i personvernloven §36, slik at også såkalte ”dummy-kameraer”, altså kameraer som ikke fungerer, omfattes av det samme lovverket som de kameraene som er i bruk. Med andre ord skal også oppsatte kameraer som ikke er i bruk meldes fra om til Datatilsynet – og informeres om til de som kan bli påvirket av overvåkingen.

Husket ikke kameraene

Bygget som kameraene er montert på eies av Taco, og daglig leder Ivar B. Austad sier til iTromsø at han nesten hadde glemt kameraene.

– Det stemmer at det er to kamera satt opp på hushjørnet, men disse er ikke lenger i bruk. Det er noe vi satte opp da K1 ble bygd. Det ble gjort fordi man ville filme byggeprosessen. Det er derfor kameraene peker i forskjellig retning og ut mot omgivelsene rundt, sier Austad.

Ove Skåra, kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet, mener ubrukelige kameraer skaper en falsk trygghet for dem som beveger seg i området.

– Reglene for kameraovervåking gjelder like mye for ubrukelige kameraer som for dem som er i bruk, sier han.

Ingen unnskyldning

Skåra mener det ikke er noen unnskyldning at kameraene ikke fanger opp noe, så lenge de gir et klart inntrykk av at folk i området filmes.

– Noe må gjøres med disse tilfellene. Det skaper en falsk trygghet. Dersom noe skulle skje i området hvor man tror man blir overvåket, for eksempel et ran, tror man at det er fanget på film. Det skaper i andre ledd bortkastet tidsbruk hos politiet som jakter på opptakene som ikke finnes, sier Skåra.

– Er slike kameraer ulovlig?

– Det kan de være. Hvis kameraet gir et inntrykk av at de overvåker et område som det ikke er tillatt å overvåke er det ulovlig, sier Skåra.

Regelverket er klart på at offentlige områder som veier, gater og plasser, vanligvis ikke kan overvåkes av andre enn offentlige myndigheter som for eksempel politiet.

Austad lover nå å fjerne kameraene som peker mot de to kjøpesentrene på Langnes.

– Som sagt har ikke disse vært i bruk på lenge. Jeg skal be noen ta de ned så snart som mulig slik at det ikke blir noen misforståelser rundt om de er i bruk eller ikke, sier han.

IKKE AKSEPTABELT: Ove Skåra, kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet, mener kameraer som ikke er i bruk bør tas ned snarest, og ikke skape falsk trygghet for hvermannsen i gata. Foto: Hans Fredrik Asbjoernsen