Det viser en fersk undersøkelse Respons analyse har gjennomført for SpareBank 1 Nord-Norge.

– Nesten 40 prosent av de som skal til utlandet i sommer, har tenkt seg til Sverige. Det er tydelig at vi fra nord trives svært godt hos «Söta bror», sier Geir Håvard Hanssen, kommunikasjonssjef i SpareBank 1 Nord-Norge, i en pressemelding.

Kort reisevei

Undersøkelsen viser at folk sørpå i større grad reiser til Spania, Danmark og Hellas.

– På landsbasis svarer to av ti at de skal feriere i Sverige i sommer. I nord er det altså nesten dobbelt som mange som tar sommeren i nabolandet i øst, sier Hanssen, som selv skal feriere i nettopp Sverige.

Han tror det er kombinasjonen av fint vær og kort reisevei som gjør Sverige til en sikker vinner, noe banksjef Lars Nymo Trulsen sier seg enig i.

- Vår undersøkelse i Nord-Norge viser at 4 av 10 velger å feriere i Sverige. Det er nok mye på grunn av tradisjon, en del kultur og vi trives i lag med svenskene. I tillegg er det jo nesten finværsgaranti, sier han til iTromsø.

Nært og kjært

Selv om Sverige er både nært og kjært, oppfordrer SpareBank 1 Nord-Norge om å forberede reisen godt.

- Det viktigste er å ha et feriebudsjett, slik at du etterpå ikke må bruke halve lønnen på å gjøre opp etterpå. I tillegg er det viktig å ha kontroll på forsikringene dine før avreise. Under selve ferien anbefaler vi å bruke kredittkort, sier Trulsen.

Viktige ferietips

I tillegg er det særlig en ting banksjefen trekker fram som viktig.

- Når du er på ferie bør du alltid handle i lokal valuta. De som tilbyr deg å betale i egen valuta, har nok gjerne et større valutapåslag enn det banken har. Betaler du i norsk ekroner i utlandet vil det i de aller fleste tilfeller bli dyrene for deg.

SOM FORVENTET: Banksjef Lars Nymo Trulsen er ikke overrasket over at undersøkelsen viser at nordlendinger foretrekekr Sverige som feriemål. Foto: Tom Benjaminsen Foto: Tom Benjaminsen