Representanter fra LO, Fellesforbundet, Rød Ungdom og Tromsø Havne- og Transportarbeiderforening stilte opp, totalt 28 demonstrerende. Frem til avgang stilte de seg i vegen for å forhindre sørgående hurtigrute i å losse og laste sine varer.

- Dette er et fullt lovlig streikemiddel for å markere vårt standpunkt, sier Geir Ingebrigtsen, leder i Tromsø Havne – og Transportarbeiderforening til iTromsø.

- Eierne av hurtigrutens lastekapasitet låste dørene og dro hjem straks de så oss aksjonere. Dermed ble dette en svært rolig demonstrasjon, uten politi eller andre reaksjoner, sier Ingebrigtsen.

Sympatiprotester

Siden i fjor har han og andre ved flere anledninger aksjonert i Tromsø Havn. Det i solidaritet med arbeidere ved Risavika terminal i Stavanger. Kjernen i konflikten er at terminalen ved Risavika nekter å undertegne en tariffavtale som gir havnearbeiderne fortrinnsrett til det arbeidet som er på havna.

En pågående sak mellom NHO og LO/Norges transportarbeiderforbund (NTF) endte onsdag i Arbeidsretten med ingen avgjørelse.

Dermed må man vente til nytt tariffoppgjør i 2016 før vilkårene eventuelt kan bedres - noe som er uaktuelt, ifølge Ingebrigtsen.

- Avgjørelsen i Arbeidsretten gjør at vi nå er tilbake til utgangspunktet. Vi vil fortsette vår kamp, og stå på våre rettigheter, sier Ingebrigtsen.

- Det kommer til å bli flere uanmeldte aksjoner også i tiden som kommer.

Rettssak

I Tromsø har aksjonene etter hvert også tatt form av en reaksjon mot streikebryteri lokalt.

- Det gjelder hva vi mener er streikebryteri her i Tromsø, sa Geir Ingebrigtsen,

I begynnelsen av november skal det som har blitt en sak om streikebryteri i Tromsø opp i retten. Så langt har 34 av 41 anmeldte sagt at de stiller i retten. I tillegg kommer flere hundre fagforeningsmedlemmer fra hele norden til Tromsø for å markere sin støtte til Tromsø-demonstrantene.

- Hele uka 4.-7. november vil vi holde liv i byen. Vi skal fylle Nord-Troms Tingrett, sier Ingebrigtsen.

Foto: Privat