Helse og omsorg har per 31. mars 2014 et overforbruk på 25 millioner kroner, som nå må spares inn. Det er foreslått å gjøre dette gjennom blant annet å redusere antall fagkonsulenter i sykehjemmene og hjemmetjenesten, redusere årsverk i rus og psykisk helse, og redusere tidsbruk på enkeltoppdrag i hjemmetjenesten.

– Det er helt horribelt å skulle kutte slik det fremlegges i kommunens Økonomirapport I. Det skal spares inn 25 millioner kroner, og det kuttes i helse og omsorg hvert eneste år, og det er ikke rom for det, sier hovedtillitsvalgt i kommunen, Ingrid Marie Lettrem Olsen, fortvilet.

Les mer: Slik skal kommunen spare 66,9 mill.

Kritiserer prosess

De to er også sterkt kritisk til kommunens behandling av økonomirapporten.

– Vi fikk oversendt økonomirapporten tirsdag ettermiddag klokken 15, og drøftingsmøtet var satt til onsdag morgen klokken 08.30. Vi hadde altså enormt kort tid til å gjennomgå rapporten, i tillegg til at verken byråd Kristoffer Kanestrøm eller kommunaldirektøren for helse og omsorg var til stede, sier Olsen.

Byråd for finans og kommunaldirektør for finans var ifølge de to til stede.

– Byråd Anne Berit Figenschau var her, men verken hun eller kommunaldirektøren satt på kunnskap til å besvare våre spørsmål. Vi fikk ikke en gang vite hva som ligger i de seks millionene som skal spares inn på ”generelle innsparings- og effektiviseringstiltak”, sier den andre hovedtillitsvalgte, Kristin Arvesen, oppgitt.

Les mer: Ny kommuneadvokat ansatt.

Lavterskel

Innsparingstiltakene ansees av de to som svært dramatisk, spesielt i helsesektoren.

– Med kutt i både tid og ansatte er det ingen tvil om at brukeren blir taperen, raser Olsen.

– Det er tomt i pengesekken. Hvor ville dere heller ha plassert kuttene?

– De kunne begynt med å si opp politiske rådgivere. Det kan du sitere meg på, sier Arvesen.

Byråd for helse og omsorg, Kristoffer Kanestrøm, synes det er beklagelig at kommunen må kutte flere millioner.

– Mesteparten av forventet avvik skyldes nye oppgaver som staten har pålagt oss gjennom samhandlingsreformen, som vi ikke har fått finansiert. Det er frustrerende at dette tvinger oss til å kutte i andre deler av tjenesten. Situasjonen er imidlertid slik at kommunen ikke kan bruke mer penger enn det vi har, forklarer Kanestrøm.

Les mer: Slik kan nye E8 i Ramfjord bli.

Planlagt

Han mener imidlertid at kuttene som er planlagt er forsvarlig.

– Administrasjonen har gjort en vurdering på at dette er forsvarlig, noe jeg er enig i, men det er klart at alle kuttene som har vært foretatt de siste årene merkes.

At Kanestrøm ikke var til stede på drøftingsmøtet beklager han.

– Jeg var opptatt med andre møter, men det beste hadde selvsagt vært om jeg hadde vært der, noe jeg bare må beklage. Når det er sagt var det selvsagt fullt mulig for de tillitsvalgte å få svar på spørsmålene de hadde i ettertid, dersom de ikke kunne besvares under møtet, påpeker byråden.

Når det gjelder de seks millionene som skal spares inn på ”generelle innsparings- og effektiviseringstiltak”, er det en naturlig forklaring på hvorfor Olsen og Arvesen ikke fikk noe svar på hva disse kuttene består i.

– Vi har ikke klart å komme i mål med hvordan vi skal klare dette kuttet. Vi mangler seks millioner for å komme i balanse, derfor må vi jobbe videre med hvor vi skal foreta kutt.

Anne Berit Figenschau, byråd for finans girde hovedtillitsvalgte rett i at de fikk oversendt økonomirapporten altfor seint.

– De har helt rett i sin kritikk. Overleveringen mellom meg og Øyvind Hilmarsen, som satt i to stillinger på et tidspunkt, har ikke vært optimal, dermed kom vi på hælene når det gjaldt økonomirapporten, forklarer Figenschau.