Det største cruiseskipet til Tromsø noensinne, målt i antall passasjerer, bidrar blant annet til økningen.

Mens mange av de største cruisedestinasjonene i Sør-Norge har nedgang i antall passasjerer neste år, opplever landsdelenes to største cruisedestinasjoner Tromsø og Nordkapp oppgang. Selv om det kommer færre skip nordover neste år, er de som kommer større og har flere passasjerer med seg.

Hele fem anløp

I år kommer 110 cruiseskip til Tromsø, med i alt 112.500 passasjerer. Neste år har 95 cruiseskip meldt sin ankomst, med til sammen 117.000 passasjerer.

Spesielt ett cruiseskip vil gjøre seg bemerket neste år i Tromsø; ”SMC Splendida”. Det er 333 meter langt, er på 138.000 bruttotonn og tar 3.900 passasjerer.

– Målt i antall passasjerer blir det det største skipet til Tromsø noensinne, og det kommer hele fem ganger hit, sier markedsansvarlig Harriet Willassen i Tromsø Havn.

Turistinvasjon

Det ligger derfor an til en skikkelig turistinvasjon blant annet 11. juni 2015, når i tillegg ”Empress” og ”Serenade of the Seas”, med henholdsvis 1.800 og 2.200 passasjerer, klapper til kai samme dag. Tromsø Havn regner med at mellom 80 og 90 prosent av det totale antall passasjerer skal i land i Tromsø.

– Ja, det blir spennende den dagen alle tre kommer. Med rundt 7.000 cruisepassasjerer og hurtigruta i tillegg, ligger det an til en stor turistdag, sier Willassen.

Til tross for store utfordringer med cruiseanløp i Breivika, blant annet kritisert av en cruisekaptein fra Tromsø i iTromsø i sommer, er byen en populær destinasjon.

– Vi er enige om at ting kan bli bedre, blant annet når det gjelder transport, for å gjøre tromsøopplevelsen bedre. På en visningstur i august ga TUI Cruises tilbakemelding om at Tromsø er en av deres beste destinasjoner.

Første gang

2015-sesongen blir også preget av det spanske cruiseskipet ”Empress”, som arrangerer ukecruise med stort sett spanjoler om bord. Hele juni vil skipet seile mellom Bodø, Leknes, Tromsø, Alta, Honningsvåg, Murmansk og Lakselv. Bytte av passasjer vil skje i Bodø og Lakselv, mens forsyninger tas om bord i Tromsø.

– Passasjerene flys ut fra Madrid og Barcelona. Det er første gang et rederi av denne størrelse seiler i Nord-Norge og til Murmansk. Alt av forsyninger fraktes med cirka 12 trailerlass per cruise fra Spania til Tromsø. Lakselv ser muligheter for å utvikle flyplassen i forbindelse med snuhavn, sier Harriet Willassen.

Tidenes cruise-salg

Viking Cruises (med eier fra Bergen) har to skip under bygging. Det ene skal døpes av byens kjente ordfører, Trude Drevland, før skipene settes i trafikk i vestlandsfjordene. I 2016 vil imidlertid også cruisedestinasjonene i nord nyte godt av satsingen.

– Viking Cruises arrangerer midnight sun cruise i 2016, som i nord går til Brønnøysund, Bodø, Tromsø og Honningsvåg. 85 prosent av disse 2016-cruisene er allerede solgt. Det et ”the best selling cruise ever”. De baserer seg hovedsakelig på amerikanere, og skipene tar rundt 900 passasjerer, sier Harriet Willassen.

Målt i antall anløp (95) neste år er Tromsø landets syvende største cruisedestinasjon, mens i antall passasjerer (117.000) er byen på åttende plass. På topp er Bergen med 265 anløp og 428.000 passasjerer.

Kjetil Vik

908 83 146 Kjetil.vik@itromso.no

Tom Benjaminsen (foto)

TIDENES STØRSTE: ”MSC Splendida” med sine 3.900 passasjerer blir det største skipet målt i antall passasjerer som kommer til Tromsø. Det anløper Tromsø hele fem ganger neste år. Foto: Ivan Sarfatti
RUVER: "MSC Splendida" er hele 333 meter langt. Foto: Ivan Sarfatti
FEM ANLØP: Cruiseskipet ”MSC Splendida” kommer til Tromsø første gang 1. juni 2015. Foto: Ivan Sarfatti
Foto: Ivan Sarfatti