November var en travel tid for de 125 niendeklassingene. Etter en innføring i dokumentarfilm fikk de i oppgave å lage hver sin film som alle skulle ta for seg framtida til Kvaløysletta 30 og 100 år fram i tid.

Prosjektet er et samarbeid mellom Byutvikling Tromsø kommune, DKS Tromsø kommune og Filmveksthuset Tvibit og er en del av hovedprosjektet «Hvor går Tromsø? Del 3 – Til Fremtiden».

Dystopisk

Til tross for at filmene som «Kvaløyfornia» er sammensatt av kan være både mørke og dystopiske, er det mye humor. Ikke minst for de fremfor kameraet.

– Det var litt pinlig da vi fikk se oss selv gjøre en del rare ting, sier Irma Krøger (14) til iTromsø.

Til tross for det var hun og venninnene fornøyd med resultatet som klipperne hadde fått til etter tre intensive arbeidshelger på Tvibit før jul. Hvorvidt det blir som de har spådd er de ikke helt sikre på.

– Det blir nok litt forandret her i framtida. Jeg tror at det blir flere folk og mer forurensing, sier Mari Gjertsen (14)

Prosjektleder Espen Nomedal ved Filmveksthuset Tvibit lot seg imponere over de unge filmskaperne.

– Selv om vi kom med temaet var vi avhengige av ungdommens visjoner. Det var de som tenkte fram, diskuterte og satte ideene ut i livet. Jeg liker at filmen bærer preg av filmskapernes personligheter, sier Nomedal.

Gøy med premiere

Sebastian Engenes Lian (14) og Jonas Hansen Aasland (14) var to av klipperne som måtte ofre fritida på filmprosjektet. De mener selv de har lært mye om film i løpet av den korte tida.

– Vi har jo hatt god hjelp av folkene på Tvibit som ikke bare var flinke faglig, men også hyggelige og hjelpsomme, sier Aasland.

Mens klassekameratene måtte takle flauheten over å se seg selv på storskjerm, fikk Lian og Aasland erfare et annet aspekt ved filmskapingen.

– Det var mye råfilm som det ikke ble plass til og som vi måtte ta bort, forklarer Lian.

Hvorvidt det blir tatt med som ekstramateriale på en fremtidig salgsfilm vites ei, men nå er det uansett andre ting som bekymrer de unge filmskaperne: premièren. «Kvaløyfornia» skal nemlig vises på TIFF som en del av TIFFs City: Scope-program.

– Det blir veldig gøy, sier Lian og smiler ubekymret.

Torsdag 17. januar kl. 17:00 vil «Kvaløyfornia» ha publikumspremière på TIFFs utekino. Da vises også DKS-filmene «Langnesfilmen» og «Krooklyn».

KLIPPET FILMEN: Sebastian Engenes Lian og Jonas Hansen Aasland fikk god hjelp av prosjektleder Espen Nomedal. ALLE FOTO: ÅSGEIR JOHANSEN Foto: Åsgeir Johansen
PINLIG: Maylen Pettersen Norum, Siri Helstad, Mathilde Mikkelsen, Mari Ottesen, Hanne Fylkesnes, Mari Gjertsen og Irma Krøger likte filmen, selv om den kunne være litt pinlig. Foto: Åsgeir Johansen
NERVER: Spente niendeklassinger før premièren. Foto: Åsgeir Johansen