I dag er nemlig den offisielle strandryddedagen i Norge, et initiativ av den uavhengige foreningen Hold Norge Rent. I Tromsø er det Herman Søndenaa som har tatt initiativ til ryddingen av området rundt Telegrafbukta.

– Jeg studerer for tiden fiskeri- og havbruksvitenskap, og da inngår det at man leser mye om havet og ting som foregår der, sier Søndenaa.

Han forteller at han har fått god respons på dugnadsarbeidet. Halvveis i arbeidet, altså etter to timer, var syv søppelsekker fylt.

– Jeg så at ingen hadde registrert Bukta i aksjonen som var lagt til i dag, og siden marint søppel er mitt hjertebarn ettersom det er et såpass økende problem, gjorde jeg det, forteller Søndenaa.

Rene strender

Ifølge initiativtakeren er det mye av søppelet som bærer preg av fest og feiring.

– Det er mye snus og sigarettsneiper, men det er ikke noe særlig av store ting ellers. Bydrift fortjener all ros – strendene i Tromsø er generelt ganske rene, sier Søndenaa. Han anslår at mellom 30 og 35 frivillige var med å rydde, og det i løpet av de to første timene.

– Jeg er veldig fornøyd med oppmøtet, spesielt med tanke på at det er slik en gråværsdag, sier han.

Viktig å bry seg

Troms Natur og Ungdom stilte blant annet mannsterk på ryddeaksjonen.

– Det er ikke noe fint om sommeren hvis søppelet blir liggende her, og det er et stort problem, spesielt hvis ting havner på sjøen. Hvis alle rydder etter seg, blir det ikke noen stor jobb, sier leder i Troms Natur og Ungdom, Bendik Hugstmyr Woie.

For Vivik Holmbukt og Marta Karlsen, også fra Natur og Ungdom, var det heller ikke noe vanskelig valg å møte opp til rydding.

– For meg handler det om å ta ansvar. Det handler om å ta vare på planeten og fremtiden, sier Karlsen.

Det er Holmbukt enig i.

– Ved å rydde forhindrer vi at dyr spiser det. Det er så viktig at man gjør en innsats og viser at man bryr seg om miljøet, avslutter Holmbukt.

TROR PÅ DELT ANSVAR: Leder i Troms Natur og Ungdom, Bendik Hugstmyr Woie, mener det er viktig at alle bidrar med litt, slik at ryddingen og vedlikeholdet går lettere. Foto: Håkon Steinmo
ENGASJERTE: Vivik Holmbukt og Marta Karlsen, begge engasjerte i Natur og Ungdom, mener det er viktig at alle tar ansvar og gjør sitt for å ta vare på planeten. Foto: Håkon Steinmo
FRIVILLIG: Prosjektleder for Tromsømarkaprosjektet, Henrik Romsaas, tar det som en selvfølge at man skal bidra til å holde det rent og ryddig, og bidro på lørdag som frivillig i ryddeaksjonen. Foto: Håkon Steinmo