I dag undertegnet administrerende direktør ved Helse Nord og leder for Beslutningsforum for nye metoder, Lars Vorland, kontrakten med legemiddelselskapet Roche som sikrer sykehusene tilgang til brystkreftmedisinen Perjeta.

– Det som gjenstår er noen praktiske ting ute på avdelingene, samt å få medisinen tilsendt fra legemiddelselskapet. Det bør ikke ta lang tid, opplyser Vorland.

– Fantastisk

Med medisinen økes forventet levealder hos pasienter med brystkreft i gjennomsnitt med ett år og ni måneder. Men en studie viser at over halvparten av dem som får medisinen lever fem år lenger.

Lene Rundhaug (35), som iTromsø omtalte i går, fikk i januar konstatert brystkreft med spredning til leveren. For henne betyr mer tid sammen med sønnen Mikael (2,5) mer enn noe annet.

– At helseforetakene og Roche har kommet til enighet er helt fantastisk. Det betyr mye, ikke bare for meg, men for alle som har behov for medisinen, sier hun.

Før det ble klart at medisinen ville gjøres tilgjengelig for brystkreftpasienter ved de offentlige helseforetakene, var Rundhaug forberedt på å ta opp lån for å finansiere privat behandling med Perjeta. Noe som ville kostet i gjennomsnitt 795 000 kroner årlig.

– Jeg er ennå forberedt på å gå til det private for å få medisinen jeg trenger dersom det tar lang tid før sykehusene får den inn, sier hun.

Men det ser det ut til at Rundhaug slipper. Medisinen er nemlig forventet ved kreftavdelinger i hele landet før påske.

– Vi håper å få alt på plass innen utgangen av mars, sier Vorland.

– Betimelig

Leder for Brystkreftforeningen Tromsø og omegn, Kirsti Baardsen, mener det er betimelig at Perjeta endelig tilbys ved norske sykehus.

– Det er på høy tid. Når det sies at Norge ikke har råd til medisinen, så har man kanskje blitt litt for opptatt av økonomien og mistet gangsynet, sier hun.

Også Randi Børresen, distriktssjef for Kreftforeningen distrikt Nord-Norge, er klar på at det var på tide at de norske helseforetakene fikk på plass behandling med Perjeta.

– At partene har kommet til enighet er ei riktig og svært gledelig beslutning. Det betyr mye for pasienter og pårørende. Nå må man bare være kjapp med å trykke på startknappen, slik at de som har ventet kommer raskt i gang med behandlingen, sier hun.

Hun håper Perjeta-saken vil bidra til en gjennomgang av systemet for anskaffelser av legemidler til sykehusene i Norge.

– Jeg forstår Kreftforeningen og Brystkreftforeningens frustrasjon, og forhandlingene har tatt for lang tid, men vi kunne ikke betale 1,9 millioner kroner for ett vunnet, godt leveår. Det var for dyrt, sier Vorland.

Lars Vorland, direktør i Helse Nord, forteller at norske sykehus forhåpentligvis kan begynne behandling med Perjeta innen påske. Foto: Gurid Ivarhus Næss