I dag åpnet «Traditional Market» på Strandtorget. I en rekke boder kan man få kjøpt mat fra hele verden. Ali Mostafavi selger forskjellige søtsaker, blant annet tørket frukt fra Sør-Afrika og libanesiske kaker.

– Men i Norge selger jeg mest av nøtter med honningtrekk. Dere er glad i det som er søtt, sier han til iTromsø.

– Tør tromsøværinger å prøve nye smaker?

– De er litt skeptiske til det som er nytt for dem. Men om jeg får dem til å smake, så liker de det godt, sier Mostafavi.

May-Gunn Amundsen besøkte det europeiske matmarkedet da de var i Finnsnes og kom tilfeldigvis innom det på Strandtorget.

– Det er artig å smake på noe nytt. Nå kjøpte jeg fiken og noe jordbærgodteri. Det er jeg veldig glad i, sier hun.

Dyr toll

Matmarkedet reiser rundt i hele Europa og har besøkt Alta, Vadsø, Hammerfest, Harstad, Sortland, Bodø, Brønnøysund og Molde før de i dag åpnet i Tromsø. Prisene de tar på varene på de norske markedene ligger over det de andre europeerne må betale.

– Det skyldes at tollen er så dyr i Norge. Når vi sender varene over fra Storbritannia må vi betale stor beløp for å få de ut av tollen. Jeg har en oppfordring til de som bestemmer i Norge; sett ned prisen på tollen, slik at vi slipper å sette opp prisene i Norge. Dette skal være et tilbud til alle, fattig og rik. Derfor er det dumt at vi må justere opp prisene, sier Mostafavi.

– Betaler for kvalitet

Alfhild Halland er en av de faste kunde på matmarkedet.

– Jeg går og venter på at de skal komme tilbake hvert år. Jeg vet at man egentlig ikke kan si det høyt, men sennepssausen de har her, er bedre enn Dragøy sin, sier hun.

Derfor fylte hun posen med syv glass, og håper at det holder til neste år. I tillegg ble det mange kilo med ost.

– Hva synes du om prisnivået?

– Det er helt i orden. I Norge skal vi alltid ha alt så forferdelig billig. God ost koster penger og det betaler jeg gjerne. Man må betale for kvalitet, sier hun.