Senest mandag gikk det skred over fylkesvei 293 i Holmbuktura mellom Lakselvbukt og Jøvik i Ullsfjord.

Bjørn Stakkenes, nylig avgått leder i utviklingslaget, reagerer på at det ikke ble iverksett søk etter eventuelle folk som kunne vært tatt.

– Man er rask til å sende helikopter, redningshunder og personell til fjerne fjell når det meldes om ras. Men når skredet går over en farbar vei i Ullsfjord, så skjer det ikke like mye. Hvorfor iverksettes det ikke undersøkelser når det har gått ras over veien og ut i havet?, spør Stakkenes.

Han viser til at politiet har sagt at når det går ras over farbar vei, så skal det iverksettes tiltak.

– Det er mulig man tar det for gitt at det ikke går biler her ute. Men det gjør det altså, selv om det ikke er Tromsøs mest trafikkerte vei, sier Stakkenes.

Annenrangs?

Ellinor Larsen, som torsdag overtok ledervervet i Jøvik utviklingslag etter Stakkenes, er hjertens enig med sin forgjenger. Hun pendler daglig gjennom Holmbuktura og er ikke imponert over skredberedskapen.

– Jeg føler rett og slett ikke at vi blir tatt helt på alvor. At vi er litt annenrangs. Jeg må si at jeg er rystet over at det ikke settes i gang søk så snart det har gått skred. Spesielt ettersom mange av skredene går mens veien er åpen, sier Larsen.

Følg vår lokalavis for Ramfjord og Ullsfjord på Facebook!

Kurt Pettersen, stabssjef ved Tromsø politistasjon, vil ikke uttale seg om hva som skjedde eller ikke skjedde mandag. Men sier på generelt grunnlag at når ras går så skal politiet alltid bringe på det rene om det er muligheter for at noen er tatt.

– Hvis vi får melding om et ras over farbar vei så skal det sjekkes. Hvis det er noen som helst tvil om det er noen i raset, så setter vi i gang prosessen. Det skal lite til før vi trykker på ”skredknappen”.

Må utelukkes

Han understreker at det faktum at veien ikke er så trafikkert som mange andre veier i Tromsø, ikke skal ha noe å si for politiets vurderinger.

– Høy trafikk gir jo økt sannsynlighet, men det har ikke noe å si. Vi må uansett utelukke at det befinner seg folk i raset, sier Pettersen.

– Folk i Ullsfjord føler seg nærmest oversett når det går skred i Holmbuktura. Har de grunn til det?

– Hvis de gjør det, så må de ta kontakt med oss. Da regner jeg med at de tenker på konkrete hendelser og da vil vi gjerne vite om dem, sier Kurt Pettersen.

Bjørn Stakkenes. Foto: Tom Benjaminsen
BEREDSKAP: Stabssjef Kurt Pettersen i Troms politidistrikt. Foto: Tom Benjaminsen