– Plutselig stoppet rute 28 midt i sentrum. I krysset sto det en mann. Så tok bussjåføren affære.

Det fortalte busspassasjer Maria Kjos Jensen til iTromsø i sommer.

Det som skjedde var at en eldre og svaksynt mann skulle krysse gata – midt i et veldig trafikkert kryss i Tromsø sentrum.

Mannen bak bussrattet på rute 28 var Janusz Kierzyk. Han stoppet bussen, gikk bort til mannen og hjalp ham over veien. En gest som ble hyllet av mange.

For sin noble handling er Janusz Kierzyk nominert til Årets tromsøværing 2023.

Du kan stemme på din favoritt slik:

  • Via SMS – se forklaring under hver av de nominerte. Kun én stemme per dag. Tjenesten koster 1 krone per SMS (+ evt. operatørkostnader).

  • Via avstemmingsboks (kun mulig for abonnenter).

Her kan du stemme på hvem du mener bør bli Årets tromsøværing.

HJELPER: Bussjåfør Janusz Kierzyk stoppet bussen, gikk ut og geleidet den eldre og svaksynte mannen over det trafikkerte krysset. – En selvsagthet, sier han selv. Busspassasjer Maria Kjos Jensen var påpasselig og tok bilde av Kierzyk, og la det ut på Facebook. Bildet fikk stor omtale, der alle roste sjåføren for hans omtenksomhet. Foto: Maria Kjos Jensen

iTromsø sin journalist møter Kierzyk en knapt halvår senere, da han er på vei for å rekke et fly til hans hjemland Polen. På spørsmål om hvorfor han stanset bussen for å hjelpe mannen over veien i sommer, svarer Kierzyk:

– Det var en selvfølge, det er klart man må hjelpe andre. Jeg la merke til at det var en eldre mann, at han hadde stokk og gikk ustøtt. Det var utrygt for mannen å krysse veien, han kunne blitt påkjørt. Han trengte hjelp.

Et stort hjerte for de eldre

Kierzyk synes selv at han ikke fortjener å bli nominert til Årets tromsøværing på bakgrunn av episoden i sommer.

– Jeg har stor respekt for eldre mennesker, vi må ta vare på dem. I polsk kultur har eldre en spesiell posisjon, de er viktige. For eksempel så bor vi sammen med våre foreldre når de blir eldre, det er normalt. Eldre har en enorm livserfaring som vi må verdsette, sier Kierzyk.

Kierzyk sine foreldre er begge døde, faren hans døde i fjor.

Kjøpt seg norsk ordbok

Kierzyk synes selv at han har fått for mye oppmerksomhet for det han gjorde i sommer, og har gruet seg litt til å snakke med avisa om det.

– Jeg synes ikke jeg snakker godt nok norsk, det er ikke morsmålet mitt, men jeg har kjøpt meg en norsk ordbok slik at jeg kan lære flere ord, sier Kierzyk.

– Jeg synes det er lettere å forstå hva andre sier, men jeg synes det er vanskelig å uttrykke meg. Jeg har mange ord inni meg på polsk som jeg har lyst til å si, men jeg kjenner ikke til hva ordene heter på norsk. Jeg må lære, men det er ikke enkelt, sier Kierzyk.

– Dessuten har jeg aldri lært engelsk, jeg vokste opp under kommunismen og lærte bare russisk på skolen, sier Kierzyk.

Stolt

Det var busspassasjer Maria Kjos Jensen som tok bildet av Kierzyk mens han geleidet den eldre mannen over gata. Hun la det ut på Facebook, og derfra var responsen enorm. Så stor at han endte opp som «kjendis» i byen. Og nå, altså, er blant de 10 nominerte til Årets tromsøværing.

Jensen er full av beundring for den snille bussjåføren.

– Det var fint å kunne vise Tromsø for noen fine medmennesker vi har her i byen, sier Jensen om bildet hun tok.

Også Kierzyks sjef, daglig leder Magnar Nilssen i Tide, var full av ros om sin sjåførs omsorg for den eldre mannen.

– Det er en handling som det står respekt av. At man viser at man bryr seg om sine medmennesker. Det gjør meg stolt, uttalte han til iTromsø.

Her kan du stemme på hvem du mener bør bli Årets tromsøværing.