Helt siden 1986 har iTromsø kåret Årets tromsøværing. I fjor stakk de tre lærerne som reagerte lynraskt da det begynte å brenne på Nonsbu, hvor flere elever fra Tromsdalen videregående skole var samlet, av med prisen.

Nå er årets ti nominerte til den gjeve prisen valgt ut, og din stemme kan være med på å avgjøre hvem som skal ende opp som den endelige vinneren. Vedkommende får i tillegg til hederstittelen også en pengegave på 12.000 kroner.

NB! Siste frist for å stemme er søndag 17. desember.

– Her er det mange gode kandidater å velge mellom – både ildsjeler, hverdagshelter, enkeltpersoner som uredd har frontet svært vanskelige saker og personer som har utmerket seg gjennom året. Alle de ti nominerte på listen kan etter vårt syn bli svært verdige vinnere av Årets tromsøværing 2023, sier iTromsøs sjefredaktør Trond Haakensen.

Du kan stemme på din favoritt slik:

  • Via SMS – se forklaring under hver av de nominerte. Kun én stemme per dag. Tjenesten koster 1 krone per SMS (+ evt. operatørkostnader).

  • Via avstemmingsboksen under (kun mulig for abonnenter).

1. Karoline

Foto: Ronald Johansen

Alenemoren Karoline sto fram i iTromsøs Byen vår-serie og fortalte hvordan det var for henne og hennes to barn å bo i en helsefarlig og nedslitt kommunal bolig i Tromsø. Senere fikk Karoline besøk av ordføreren og etter hvert tildelt en kommunal bolig med høyere standard.

Karoline nomineres for sitt mot til å stå fram og være en stemme for de i kommunen vår som står i en svært utfordrende boligsituasjon.

SMS-stemme til Karoline: Send IT Årets Karoline til 2399

2. Gaute Helstrup

Foto: Ronald Johansen

«Gutan» har levert en oppsiktsvekkende god sesong i 2023. Treneren har, med begrensede midler og flere lokale talenter, klart å snu nederlag til opptur for laget som så mange i Tromsø brenner for.

SMS-stemme til Gaute Helstrup: Send IT Årets Gaute til 2399

3. Sykehusklovnene ved UNN

Foto: Ronald Johansen

Siden 2016 har Sykehusklovnene vært et fast innslag ved UNN Tromsø og spredt glede og motivasjon, samtidig som de også gjør de medisinske prosessene enklere.

Under vanskelige forhold står sykehusklovnene på for å finne lysglimt i det som ofte er en utfordrende hverdag både for pasienter og pårørende.

SMS-stemme til Sykehusklovnene: Send IT Årets Sykehusklovnene til 2399

4. Tommy Olsen

Foto: Ronald Johansen

Tommy Olsen har siden 2015 vært lidenskapelig engasjert i å hjelpe flyktningene som reiser med båt til Hellas for å komme seg til Europa. Siden 2017 har han drevet en nettside hvor han redegjør for situasjonen til båtflyktningene. Hans humanitære arbeid har gjort at han er siktet av greske myndigheter, for blant annet menneskesmugling.

Amnesty International har aktivt støttet saken til Olsen, som var hedersgjest på organisasjonens landsmøte tidligere i år.

SMS-stemme til Tommy Olsen: Send IT Årets Tommy til 2399

5. Magny Sørensen

Foto: Ronald Johansen

26-åringen er nominert etter at hun i høst delte sin historie om hvordan det er å leve med kvinnesykdommen endometriose og ved å fortelle utdypende og detaljert om en smertefull lidelse som har preget livet hennes i mange år.

Samtidig tok Magny også et oppgjør med helsepersonellet hun har møtt på gjennom årene, og ikke minst det hun opplever som legenes manglende kunnskap og forståelse av kvinnehelse.

SMS-stemme til Magny Sørensen: Send IT Årets Magny til 2399

6. Jan Konrad og Anders Wiesener

Foto: Ronald Johansen

I juni berget Jan-Konrad Wiesener og sønnen Anders deres venn som hadde havnet i havsnød på nordsiden av Vengsøy.

Da de ble oppringt av mannen som hadde forlist, klarte de kjapt å rive med seg det mest nødvendige. De fikk start på båten og satte kursen mot ulykkesstedet, hvor de fikk berget den svært nedkjølte mannen opp fra havet.

SMS-stemme til Jan-Konrad og Anders Wiesener: Send IT Årets Wiesener til 2399

7. Marianne Astrup

Foto: Ronald Johansen

Den dedikerte tromsøkvinnen er blitt en lokal helt for flere ukrainere. Det som startet med to pappesker hjemme da krigen brøt ut i Ukraina, er nå blitt en omfattende bistandsoperasjon.

Til nå skal Astrup ha sendt 12 biler med 6,6 tonn humanitær hjelp til Ukraina, og hun fortsetter å gjøre det til tross for egen sykdom.

SMS-stemme til Marianne Astrup Send IT Årets Marianne til 2399

8. Janusz Kierzyk

Foto: Tide

Bussjåføren fra Polen hjalp i sommer en eldre mann over veien like nedenfor bussholdeplassene i Fredrik Langes gate. Til tross for mye trafikk, stanset sjåføren bussen han kjørte, gikk rolig ut mot mannen som sto i krysset og hjalp den litt forfjamsete mannen med å komme seg trygt over på andre siden av gaten.

Dette gjorde et stort inntrykk på flere av busspassasjerene, som også tok bilde av situasjonen.

– Jeg synes at det er en selvfølge å hjelpe folk som er i en vanskelig situasjon og har behov for støtte, uttalte Kierzyk i etterkant.

SMS-stemme til Janusz Kierzyk: Send IT Årets Janusz til 2399

9. Ann Karina Sogge

Foto: Ronald Johansen

I år sluttet Sogge i jobben som leder av Kirkens Bymisjon i Tromsø. Siden 2004 har 61-åringen ledet bymisjonen med et brennende engasjement for å utjevne sosiale forskjeller.

Den tidligere politibetjenten har klart å skape en inkluderende organisasjon, ikke bare for vanskeligstilte, men for alle typer tromsøfolk.

Sogge har fått særskilt oppmerksomhet for sitt arbeid med fattige familier i førjulstiden og med rusavhengige.

SMS-stemme til Ann Karina Sogge: Send IT Årets Ann Karina til 2399

10. Mimmi Tamba

Foto: Scanpix

Den 32 år gamle skuespilleren og artisten har de siste årene markert seg i en rekke store roller ved Det Norske Teatret i Oslo, hvor hun også har gått skuespillerutdanninga Det Multinorske.

I år ble hennes eget album «Semper Eadem» til musikkteater på hovedscenen ved teatret og fikk Heddaprisen for beste musikkteaterforestilling.

Tamba har i høst spilt hovedrollen som Elsa i forestillingen «Frost» ved samme teater og neste år skal hun gå i Whitney Houstons fotspor etter at hun fikk hovedrollen i «Bodyguard» som settes opp Chateau Neuf.

SMS-stemme til Mimmi Tamba: Send IT Årets Mimmi til 2399

Det er også mulig å stemme via vår nettløsning. Du må være innlogget som bruker og du kan kun stemme én gang: