På valgdagen brukte ungdomsorganisasjonen Press anledningen til å vise at de er misfornøyd med at 16-åringer ikke har stemmerett.

– Ungdom er moden nok for å kunne stemme. Staten mener 16-åringer er gamle nok for å kunne gjøre flere ting. Man er ferdig med den obligatoriske skolegangen og skal bestemme fremtiden sin. Men man får ikke være med å påvirke den ved å stemme, sier Solrun Nyborg (15) fra Press.

– Handler ikke om interesse

I dagens samfunn mener de at media er så synlig gjennom sosiale medier at ungdom enkelt får med seg hva som skjer i politikken.

– Å være ung nå er ikke det samme som å være ung på 80-tallet, sier Sofie Kjølaas (14).

Og at ungdom flest ikke er politisk interessert mener de ikke har noe å si.

– Det handler ikke om å være interessert i politikk. Mange voksne som stemmer er ikke særlig interessert heller. Det handler om å være inkludert, sier Solrun Nyborg.

Jentene forteller at de lærer mye om politikk på skolen, og at de under valgkampen har hatt et såkalt «småvalg», der de har lært hvordan valg foregår.

– Da lærte vi om de forskjellige partiene og hva de står for, sier Kristi Sylvarnes (14).

– Vi er fremtiden

De mener at ungdom blir diskriminert og satt i bås. Organisasjonen mener voksne generaliserer «ungdom nå til dags», og er svært misfornøyd med det.

– Vi føler oss ikke hørt, sier Nyborg.

Hun forteller at de fleste på deres alder er interessert i å kunne stemme. De andre jentene mener også at det finnes en interesse for det.

– Vennene våre vil stemme. Man vil vise at man kan ta ansvar, sier Kristi Sylvarnes.

Ungdomsorganisasjonen har stilt seg utenfor valglokaler landet rundt for å spre budskapet deres. Selv om valgkampen er over, vil de fortsette for å jobbe med at 16-åringer skal få stemmerett.

– Vi må få være med og bestemme hvordan samfunnet skal være. Det er vi som er fremtiden, sier Nyborg.