UNN: Bygget, som er tenkt ferdigstilt i 2018, vil etter alle solemerker være et stort løft for både pasienter, pårørende og ansatte ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

– Det er et fremtidsrettet bygg. Vi ønsket løsninger som var pasientvennlige, men som også ivaretok ny teknologi og kunne være driftseffektive, forklarer utbyggingssjef Tor-Arne Hanssen ved UNN.

Smarte løsninger

Ifølge Hanssen er det ingen hemmelighet at det i fremtiden vil bli et enda større problem å rekruttere helsepersonell.

Ifølge Lisbeth Tollefsen, seniorrådgiver ved UNN, må én av tre ungdommer utdanne seg innen helse de neste 15 årene for å møte utfordringene.

– Da går rett og slett ikke samfunnet rundt. Derfor trenger vi smarte og driftseffektive løsninger, forklarer Hanssen.

Intensivsatsing

En del av dette gjenspeiles i planene for den nye intensivetasjen i nybygget.

– Det har vært ei stor satsing på intensivmedisin fra Helse-Nord sin side, noe vi følger opp. Det blir rett og slett ei kjempeoppgradering, sier Hanssen.

Han viser til at pasientene på intensiv nå vil få enerom.

– Men at det er muligheter for å åpne opp mellom rommene, slik at det er lettere for de ansatte å overvåke flere pasienter og ha større oversikt. Dette er en av mange driftseffektive løsninger, forteller han.

Det vil, ifølge utbyggingssjefen, også bli et eget skjermet venteareal for de pårørende. Noe intensivavdelingen i dag ikke har.

Sammenheng

Hanssen forteller at det har blitt besluttet på politisk nivå å satse på rehabilitering, og at det har vært en lang prosess for UNN å øke kapasiteten på området.

– Vi får nå en hel etasje med egen poliklinikkdel og sengepost. Det er helt moderne rom og opptreningsrom, og det ligger rett ved siden av de store treningsarealene vi allerede har i B-fløya, forklarer han.

Han peker på at det har vært viktig å få til en sammenheng mellom den nye A-fløya, pasienthotellet og de eksisterende lokalene. Nettopp for å øke driftseffektiviteten.

Løft for kirurgien

En annen del av sykehuset som med den nye A-fløya får et vesentlig løft, er dagkirurgien.

– Det vil i større grad bli tilrettelagt for moderne operasjonsbehandling. Før har det vært små begrensede inngrep, men mer moderne teknologi gjør at større og større inngrep blir dagkirurgi. Før kunne en hjerteoperasjon føre til at man ble liggende to uker på sykehuset, mens man nå kan bli skrevet ut på dagen eller dagen etter, sier han, og fortsetter:

– De kan overnatte på pasienthotellet, hvor de vil ha enerom og mulighet for å tilkalle sykehusets personale om det skulle være behov for det. Det hele henger sammen, og er basert på god medisinsk forskning og fremskritt. Det er absolutt ei forbedring.

Ifølge Hanssen vil det i den nye fløya være åtte store operasjonsstuer med muligheter for vesentlig utvidet behandling.

– Dette er jo ikke minst godt for pasientene, men det øker også kapasiteten, samtidig som ventetiden på kreftoperasjoner går ned.

– Utrolig mye flottere

Birgith Jørgensen Nerskogen, avdelingsleder ved Intensiv- og Oppvåkningsavdelingen, er strålende fornøyd med planene.

Nerskogen forteller at de på intensivseksjonen i dag har ti sengeplasser fordelt på to firesengsstuer og to enerom.

– Det gjør vanskelig for både pasienter og pårørende. Det kan være en utfordring å overholde taushetsplikten når pasienter og pårørende ligger så tett på en stue, sier hun. og fortsetter:

– Med de nye planene vil alle få enerom. I tillegg får vi flere grupperom, arbeidsstasjon, luftsmitteisolat, og ikke minst en intermediærseksjon for de pasientene som er for syke til å ligge på sengepost, men samtidig for friske til å ligge på Intensiv. Vi er også veldig stolt av å endelig kunne tilby et skjermet område for de pårørende.

– Personalet gleder seg til å få ordentlig plass. Det blir utrolig flott, sier hun.

FORBEDRING: Avdelingsleder Birgith Jørgensen Nerskogen er fornøyd med de nye planene. Foto: Lars Johnsen Foto: Lars Johnsen
UTSIKT: Slik ser arkitektene for seg utsikten fra det nye bygget. Foto: Studio 4 AS, Per Knudsen Arkitektkontor AS og KHR arkitekter AS
Lyst: Denne illustrasjonen viser et steg vekk fra institusjonshvite, vindusløse korridorer og mørke rom. Foto: Studio 4 AS, Per Knudsen Arkitektkontor AS og KHR arkitekter AS