Ordfører Jens Johan Hjort er sjeldent tung å be når det skjer noe ekstra i byen. Enten det er reinkappkjøring, filmfestival eller ja, Midnight Sun Marathon.

– Midnight Sun Marathon har gjort så mye for byen. Jeg beundrer Nils og hans team sterkt. De har gjort en unik jobb og de har skapt et produkt som har blitt verdenskjent, og som har innebåret at Tromsø er satt på det internasjonale maraton-kartet, mener han.

Se bildene fra Mila under MSM her!

Han har inntrykk av at dersom man er maraton-frelst, så må man også få med seg Midnight Sun Marathon.

– Når jeg har vært i utlandet og møtt folk nevner flere Midnight Sun Marathon når jeg sier «Tromsø». MSM har blitt en del av merkevaren Tromsø, som vi skal sette stor pris på, mener han.

I mars havnet Midnight Sun Marathon på The Telegraphs liste over verdens ti rareste maratonløp - der klokket de inn på en 7. plass etter «The man vs horse marathon» og «Everest Marathon».

Veldig god PR, mente Nils Hætta. Og ikke minst - en pekepinn på at flere begynner å få øynene opp for tromsø-løpet.

Påmeldt

Hjort meldte seg på løpsfesten i år også, og målet var hakket mer hårete enn noe år før: å løpe alle distansene.

– Jeg har sprunget maraton to ganger tidligere, og jeg har sprunget mila noen ganger. Til sammen tror jeg at jeg har deltatt på MSM fem eller seks ganger, sier han.

Han tror mange ser maraton som den ultimate manndoms- eller kvinndomsprøven, og at det forklarer litt av den høye oppslutningen om arrangementet. I år var rekordmange påmeldt til maraton og halvmaraton under MSM.

LES: Åtte mil Hjort aldri vil glemme

– Maraton har den historiske dimensjonen med krigeren som løp maraton-distansen i rustning, og døde da han kom fra med budskapet. Dessuten er det en av de lengste distansen i friidrett, og når man i tillegg får det nordlige perspektivet blir det helt spesielt, mener han.

Særlig er han glad i stemningen i byen under arrangementet.

– Spesielt når man springer maraton er det utrolig hva folk rundt løypa har gjort for å skape stemning. Hele nabolag sitter utendørs - ja, det er nesten litt dårlig gjort når de sitter der med øl og champagne når løperne sliter seg forbi, ler han.

– Det er en helt unik stemning. MSM og den måten de ikke bare bidrar til liv i juni, men gjennom arrangementer hele året, er noe vi setter stor pris på i kommunen.

Se bildene fra helmaratonet: Disse hardhausene kjempet mot seg selv lørdag kveld

– Stolt

Kultur- og idrettssjef Lisa Hoen sier at MSM er det mest internasjonale arrangementet byen har.

– Jeg er stolt over MSM. Det er kanskje det mest internasjonale arrangementet vi har med besøkende og deltakere fra hele verden, sier hun.

Hoen er spesielt fornøyd over at MSM har klart å profilere både seg selv om Tromsø med hjelp av det arktiske.

– Det er med på å synliggjøre Tromsø på en veldig god måte i verden – og der midnattsola er det fremste kjennetegnet, sier hun.

Selv har hun ikke sprunget noen av distansene i MSM – ennå.

– Men jeg har barn i TUIL så jeg har vært vakt og frivillig flere ganger, sier hun.

Det er også noe som er positivt – at løpet er med på å aktivisere byens befolkning – både i og utenfor løypetraseene.

– Jeg liker også at man er blitt en helårsbedrift med løp flere ganger i året – MSM om sommeren, Mørketidsløpet på vinteren og de forskjellige ultra- og fjelløpene i tillegg. At man arrangerer Samisk Uke i tillegg bidrar til aktivitet i alle årstider, sier Hoen.

Beste løpeopplevelser

Regionsdirektør i NHO Troms og Svalbard, Christian Chramer, har selv løpt både maraton og halvmaraton under arrangementet, og regner med å til sammen ha deltatt seks ganger.

- Jeg har satt meg MSM som sesongmål i mange år, og har mine beste løpeopplevelser derfra, sier Chramer.

Den aller beste av dem i fjor faktisk, minnes han.

- I fjor løp jeg halvmaraton med Tromsø Løpeklubb, og opplevde en utrolig sportsånd og vilje fra folk til å dele av sin energi og trekke folk med seg – selv om man egentlig konkurrerer. Den gleden av å springe sammen og av å hjelpe hverandre framover mot mål...

Døråpner

Chramer er ikke i tvil om at arrangementet betyr mye for byens næringsliv.

- Det betyr mye for de som har sitt salg knyttet direkte til opplevelser, men også for restauranter, sportsbutikker, uteserveringer... Alt det som er knyttet til det å besøke Tromsø som by, mener han.

- MSM med sine 25 år er en institusjon og en døråpner for veldig mange andre. For framtidens aktivitets-Tromsø, og vår attraktivitet ligger mulighetene i det som MSM har gjort: å ta i bruk beliggenheten, sier Chramer.

Han tror mye av årsaken til at MSM har ”overlevd” i 25 år er dyktige ildsjeler.

- Som ellers i verden må man ha flinke folk, og det er grunn til å gi honnør til de som er nøkkelpersoner her, sier han.

OPPLEVELSER: Christian Chramer har hatt sine fineste løpeopplevelser under MSM. Foto: Marius Hansen Foto: MARIUS HANSEN