Det er høysesong for drektige katter og store kattungekull, og det merker de borte på Dyrebeskyttelsen.

– Mange skal flytte, drar på ferie eller oppdager at de har allergi i familien og velger da å gi bort dyrene sine. Man finner kanskje ut at man ikke har plass til dyret lenger og at man må kvitte seg med det, sier nestleder i Dyrebeskyttelsen i Tromsø, Therese Simonsen Rye.

Hun forteller at det særlig gjelder for katteeiere.

– Vi har rundt 300 katter inne i løpet av et år, og får over halvparten inn i løpet av sommermånedene, forteller Simonsen Rye.

Travel uke

Ifølge nestlederen, er juni vanligvis en rolig måned, mens juli, august og september er den aller travleste tiden. Slik har det imidlertid ikke blitt i år.

– Denne uka har vært helt utrolig travel. Vi har blant annet fått inn to drektige katter som skulle avlives, men dette er jo unge, friske og sosiale katter som er kjempegreie å få omplassert, så vi tar dem inn, sier Simonsen Rye. Kattene som kom inn skal ha blitt tatt hånd om, men hun forteller også at det er begrenset med kapasitet når antallet trengende dyr øker.

Ansvar og forpliktelser

Simonsen Rye kan også melde om at Tromsø-eiere generelt er flinke til å ta vare på dyrene sine.

– Mange av dyrene vi får inn, er fra distriktet. Man er ikke like flink til å planlegge og det er mindre bevissthet rundt kastrering – man har et helt annet forhold til det. Terskelen for å avlive er lavere. Jeg mener det er svært uetisk å avlive friske, fine dyr.

Nestlederen skjønner at bosted er en utfordring for mange, spesielt i Tromsø, men mener det er viktig å ha en plan B i tilfelle man må flytte et sted der man ikke kan ha med dyret sitt.

– Mange studenter melder seg og bidrar med fosterhjem og passer da på dyr fram til vi finner et permanent hjem. Vi er veldige opptatte av at man har avklart egen bosituasjon og sjekket seg og familien for allergier før man påtar seg ansvaret for et dyr. Vi trenger fosterhjem i alle varianter, men stiller krav til at man er ansvarlig og forstår at det er en forpliktelse å ta vare på dyr.

– Vi dekker alle utgifter for fosterhjem, så det er bare å sende oss en mail, oppfordrer Simonsen Rye.