I den kritikerroste serien på TVNorge følger man livet på sykehus, legekontor og akuttmottak over hele landet, deriblant UNN.

Filmingen av andre sesong startet i september og nå er serien på åtte episoder klar for TV-skjermen.

LES OGSÅ: Braksuksess for på "Liv og død".

– Redusert og nervøs

I andre episode blir seerne kjent med hjertepasient Bjørn Helge Hansen ved hjertemedisinsk avdeling på UNN.

– Jeg kom med ambulansefly til Tromsø fra Sandnessjøen etter at jeg hadde hatt et hjerteinfarkt dagen før. Jeg var redusert og nervøs, men både ambulansepersonellet og sykepleierne gjorde sitt ytterste for å berolige meg, forteller Hansen.

I 1997 gjennomførte han en bypassoperasjon. Siden da har han hatt fire hjerteinfarkt.

– Jeg visste hva jeg skulle gjennom da jeg kom på sykehuset, men det var litt komplisert denne gangen fordi blodåren var så trang.

Tett blodåre

Seksjonsoverlege Thor Trovik ved UNN er mannen som opererte Hansen og åpnet den tette blodåren.

– Han hadde hatt akutte brystsmerter og et hjerteinfarkt. Pasienten var godt kjent hos oss fra før og denne gangen var det en av blodårene som var satt inn som var tett. Da måtte vi åpne og sette inn et stent, sier Trovik.

Han forteller at det ikke var noen dramatikk knyttet til operasjonen – som gjøres gjennom håndleddet med lokalbedøvelse mens pasienten er våken.

LES OGSÅ: Gilbert: Godt fornøyd!

Trovik mener serien gir et positivt syn på helsevesenet.

– Det er mye i media når noe går galt, og det er selvsagt god grunn til å ha fokus på det, men det meste vi gjør går bra.

Serien gir et mer representativt bilde av hvordan helsevesenet fungerer, sier han.

I trygge hender

Etter operasjonen fikk Bjørn Helge Hansen blodtrykksfall. Han er imponert over helsepersonellet og sitter igjen med vissheten om at han er i trygge hender dersom noe skulle skje.

– De to sykepleierne som tok vare på meg etterpå var helt suverene. De gjorde en strålende jobb i å redusere frykten min og jeg er glad for at det gikk så bra som det gjorde, sier Hansen som tilbrakte ett døgn på UNN før han ble sendt tilbake til Sandnessjøen.

På grunn av helsetilstanden tilbringer han nå store deler av vinteren på Tenerife.

– Det er vanskelig å bevege seg utendørs i Norge når det er kaldt. Her kan jeg gå turer sammen med kona, sier Hansen.

LES OGSÅ: Høyere seertall enn forventet.

Fikk hjertestans

Til tross for flere sterke scener fra UNN tror ikke seksjonsoverlege Thor Trovik at de klarer å toppe scenen fra forrige sesong hvor en pasient fikk hjertestans under filmingen.

– Det var en veldig dramatisk hendelse hvor det var umulig å få orden på hjerterytmen før vi fikk åpnet blodårene. I tre kvarter holdt vi på med hjerte-lunge-redning. På det tidspunktet var han faktisk vår rekordholder på HLR og det uten å ha de store plagene i ettertid, sier overlegen.

Han mener filmingen denne gangen er mer rolig og hverdagslig.

– Det topper seg ikke på noe tidspunkt, men slik sett er det også et bedre bilde av hverdagen.

Med i fire episoder

Kommunikasjonsrådgiver ved UNN, Jan Fredrik Frantzen, opplyser at fire avdelinger ved Universitetssykehuset Nord-Norge er med i serien.

Først hjertemedisinsk avdeling i episode to, deretter scener filmet om natten fra sykehusets akuttmottak i femte episode 9. februar.

To personer som havner på skjermen 23. februar, i episode syv, er veteranen Bjørn Johannessen (58) og Dag-Rune Widding (45) ved portørtjenesten på UNN. De ble fulgt i ti timer, der et av oppdragene deres var å forberede syning etter et dødsfall.

– Det er en del av jobben vår å bidra i forbindelse med syninger av døde. Denne gangen viste det seg at familien til den avdøde eldre kvinnen – som var finsk – velvillig stilte opp for programmet på kort varsel, sa Bjørn Johannessen til UNNs nyhetsbrev Pingvinen da innspillingen startet i høst.

I siste og åttende episode den 8. mars filmes brystdiagnostisk senter ved universitetssykehuset. Her får seerne møte en dame som skal til utredning for å få avdekket om hun har kreft eller ikke.

OVERLEGE: Seksjonsoverlege Thor Trovik utførte operasjonen etter Hansens hjerteinfarkt. Serien har premiere 12. januar. Foto: TVNorge Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen
NATTEVAKTER: Veteranen Bjørn Johannessen (58) og Dag-Rune Widding (45) har lang tid bak seg som portører og nattevakter ved UNN. De er med i seriens syvende episode som sendes 23. februar. Foto: UNN Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen
PÅ OPERASJONSBORDET: Bjørn Helge Hansen (68) er imponert over helsepersonellet som tok hånd om han både før og etter operasjonen. Foto: TVNorge Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen