Vel 10.000 tonn med asfalt spres utover 100.000 kvadratmeter på ulike områder i Tromsø. Arbeidet skjer på kvelds- og nattetid, fra klokken ni til seks neste morgen.

– I Sentrumstangenten har vi allerede holdt på i tre netter. Mens vi legger også asfalt i Tverrforbindelsen, på Kvaløya, Tromsdalen og mellom Tomasjord og Kroken, sier prosjektleder i Statens vegvesen, Knut Øvervoll.

- Vis respekt

Det er entreprenøren Lemminkäinen AS som utfører arbeidet på oppdrag fra Statens vegvesen. Men skal man utføre et slikt arbeid kreves det at trafikanter og bilistene spiller på lag med hverandre, og viser gjensidig respekt. Det har veiarbeiderne så langt dårlig erfaring med.

– Flere viser hensyn overfor veiarbeiderne, mens andre gjør ikke det. Trafikantene må vise respekt og forstå at vi faktisk er i veien for deres skyld, sier leder av veiavdelinga i Troms, Rigmor Thorsteinsen.

På landsbasis konkluderer både entreprenøren og Veivesenet om at 300 uønskede hendelser skjer årlig mellom bilister og veiarbeiderne som legger asfalt.

– Selv om vi både skilter, setter opp rødt blinkende lys og veibommer, så er ikke alle like oppmerksomme og kjører rett forbi, sier regionsjef for asfalt i Lemminkäinen AS, Kenneth Tangen.

De ser på hele problemstillingen som et paradoks.

– Folk klager på dårlige veier, men når vi først setter i gang arbeidet blir flere irriterte. Noen har til og med vist oss fingeren, sier kontrollingeniør i Statens vegvesen, Johnny Andreassen.

- Senk farten

Og skummelt blir det for veiarbeiderne som jobber med å få lagt ny asfalt.

– Flere ganger har arbeiderne våre måtte hoppe vekk fordi bilister kjører i en rasende fart mot dem. Det er rett og slett livsfarlig, sier Tangen.

Dette kunne derimot bli unngått dersom bilistene kjørte pent.

– De mest sårbare er arbeiderne. Vi oppfordrer folk til å kjøre pent når vi holder på, sier Thorsteinsen.

Onsdag kveld møttes entreprenøren og Veivesenet for å diskutere hvordan de kan bedre sikkerheten for arbeiderne.

– Hadde bilistene senket farten, hadde vi sluppet å sette i gang sikkerhetstiltak, sier Øvervoll i Veivesenet.