Etter flere overfallsvoldtekter bestemte kommunen seg for å iverksette tiltak for å gjøre det tryggere å være i byen.

Nå er det første resultatet av arbeidet bokstavelig talt i ferd med å se dagens lys.

15 forebyggende tiltak

Et av tiltakene var å utarbeide en belysningsplan og iverksette strakstiltak med belysning i gatene rundt Skansen. Det skulle etter planen vært iverksatt i fjor, men har blitt forsinket.

– Det er det første konkrete vi ville gjøre. Det har tatt lengre tid enn planlagt. Da første anbud ble lyst ut var det ingen som leverte tilbud. Så gikk vi ut med et nytt anbud som vi fikk inn ett tilbud på, sier Kristoffer Kanestrøm, byråd for helse og omsorg.

I rapporten «Arbeid med bekjempelse av voldtekt i Tromsø kommune», som ble vedtatt av kommunestyret i juni 2013, ble det listet opp i alt 15 tiltak i perioden 2013 til 2017 for forebygging av voldtekter.

Tiltakene fordeler seg på forebygging med fokus på barn og unge, oppfølging av overgrepsutsatte, forebygging av overfallsvoldtekter, informasjon og kunnskapsdeling, og behandlingstilbud til unge overgripere.

I løpet av våren

– Hvordan ligger kommunen an i forhold til gjennomføring av de andre tiltakene?

Vi er på god vei med mange forebyggende tiltak når det gjelder skole. Der har vi kommet godt i gang. Ellers jobber vi videre med de andre tiltakene, sier byråden.

Arbeidet med å få gatelys på plass i Nordre Tollbodgate og Skansegata ved Skansen er i full gang. I høst var kulturvernetaten fra fylkeskommunen på befaring i området for å finne egnede steder for lyktestolpene, ettersom Skansevollen er et fredet kulturminne.

Jeg er glad for at vi får dette realisert. Vi har pengene klare, nå venter vi bare på godkjenningen av anbud nummer to. Jeg er opptatt av at Tromsø er en trygg by å ferdes i. Å lyse opp gatene er én ting, men vi skal ikke akseptere at folk føler seg utrygge i gatene, sier Kristoffer Kanestrøm.

Nordnorsk Byggekontroll har søkt fylkeskommunen om dispensasjon for å få gravd strømforsyning for fem gatelys og etablert gatelyselementer i Nordre Tollbodgate og Skansegata. Arbeidene skal gjennomføres i løpet av vinteren/våren.