Ifølge fremdriftsplanen for den nye A-fløyen som bygges på sykehuset, skal deler av den nåværende fløyen rives og bygges opp på nytt. Det medfører at sykehuset mister tre operasjonsstuer — og må drifte med redusert kapasitet de neste tre årene.

– Det vil først og fremst ramme planlagte dagkirurgiske operasjoner. Disse pasientene vil få den samme behandlingen ved UNN i Narvik og Harstad, sier avdelingsleder for anestesi og operasjonsavdelingen, Snorre Manskow Sollid.

I praksis betyr det at flere hundre pasienter i året må belage seg på å reise til de andre sykehusene for enkle operasjoner. Både Harstad og Narvik er rustet opp for å øke kapasiteten på dagkirurgi.

Les også: Måtte bytte motor på 14 ambulanser

Må ikke flytte

– Vi har rustet opp fem stuer i Narvik og noen til i Harstad, så begge har forbedret stuekapasitet. Vi skal sørge for et godt tilbud til pasientene, uavhengig av hvor behandlingen skjer, sier Sollid.

Arbeidet med den nye A-fløyen starter allerede i månedsskiftet april-mai. I Tromsø haster det med å finne løsninger for både pasienter og personell.

– Det første vi må finne ut er hva som ikke kan flyttes, hva som bør være her og hva som kan flyttes, sier Sollid.

Når det gjelder kirurger og annet personell, vil det ikke være aktuelt å flytte noen fra Tromsø til de andre sykehusene med tvang. Men kirurgene kan bli nødt til å være fleksible i en overgangsfase.

– Vi har allerede i dag kirurger som reiser med pasienter til Narvik, og jobber ved andre sykehus i perioder. Men det er et anliggende for de kirurgiske klinikkene, og jeg vet at de har diskusjoner med sine kirurger nå, sier Sollid.

Les mer: Får slippe ut radioaktivt stoff

Utvider åpningstiden

I tillegg til at sykehusene må fordele pasientene og kompetansen mellom seg, vurderer man å øke kapasiteten på de øvrige operasjonsstuene i Tromsø.

– Det innebærer at vi må holde på litt lengre utover ettermiddagen enn vi gjør i dag. Vi jobber kontinuerlig med å tilpasse bemanningsplanene for å få kabalen til å gå opp, sier Sollid.

Han er klar på at UNN må planlegge innenfor de ressursene man har i dag, og at prosessen vil bli krevende — både i Tromsø, Narvik og Harstad.

– Men når vi legger ned stuer her må vi se på hvordan vi kan utnytte den totale kapasiteten ved alle tre sykehusene. Den store, tunge kreftkirurgien vil fortsatt foregå i Tromsø, men Harstad og Narvik har god kapasitet på ortopedisk dagkirurgi, og da er det naturlig å sende pasienter dit, sier Sollid

- Mer borte hjemmefra

Tillitsvalgt i legeforeningen, Ulla Dorte Mathisen, er klar over at legene ved UNN nå må belage seg må en utfordrende periode.

Selv om legeforeningens tillitsvalgt Ulla Dorte Mathisen har forståelse for den kommende ordningen, vet hun at det kan bli utfordrende.

– Som Sollid sier så blir ikke dette enkelt. For legene betyr dette at vi må være mer hjemmefra, ettersom det ikke blir mulig å være dagpendler. Men han sier jo også at det ikke blir aktuelt med tvangsflytting. Så lenge det er en frivillig ordning skal det nok gå bra, sier Mathisen.

Hun er heller ikke bekymret for at pasientens tilbud skal bli noe dårligere.

– Man må jo gå ut ifra at kvaliteten på det tilbudet de får blir den samme, det er ikke noe grunnlag for å hevde noe annet, konkluderer Mathisen.

Les også: Sykehusfusjoner gjør ansatte syk

BYGGEPLASS: UNN vurderer å øke kapasiteten på de øvrige operasjonsstuene i Tromsø ved å holde på lengere ut over ettermiddagen enn det som gjøres i dag. Foto: Ronald Johansen