Margreth Olin er en av Norges mest hyllede dokumentarfilmere med en rekke filmer på sin CV.

Nå er hun i Tromsø for å vise fram de første smakebitene fra sin nye film som har arbeidsnavnet «God» og som handler om den kjente og omstridte helbrederen Joralf Gjerstad–bedre kjent som Snåsamannen.

Reaksjoner

– Jeg forventer meg reaksjoner på filmen, men jeg er vant til å lage kontroversielle filmer så det blir ikke noe uvanlig for meg, sier Olin til iTromsø.

Det var faktisk i forbindelse med en av hennes andre filmer som ideen om å lage en film om Gjerstad ble unnfanget.

I 2012 hadde hun premiere på filme «De Andre» og mindreårige flyktninger som ble kastet ut av Norge. Etter at filmen ble laget besøkte hun en av hovedpersonene i interneringsfengsel i Hellas.

– På flyet hjem kom jeg til den konklusjonen at alle mine filmer handlet om ondskap og hvor den kommer fra. Jeg fant ut at nå ville jeg lage film om håp og det som gir mennesker håp, sier Olin.

Snåsamannen

At valget falt på Joralf Gjerstad er ingen tilfeldighet. En tidligere svigermor av Olin var nemlig bekjent med Gjerstad og hadde oppfordret sin svigerdatter til å lage film om «trollmannen» fra Snåsa.

– Der og da var det ikke aktuelt, men nå hadde tiden kommet, sier Olin.

Innspillingen av filmen er til 95 prosent ferdig og Olin og henne medarbeidere er nå inne i klippe- og etterarbeidsfasen. Tanken er at filmen skal ha premiere på norske kinoer i september.

– Jeg er sikker på at det vil bli reaksjoner på filmen og på måten Gjerstad blir portrettert, sier Olin.

Omstridt

For Gjerstad er–mildt sagt–omstridt.

Etter at han ble kjent for det store publikummet for 10–12 år siden har han fått en stor skare «troende», men en minst like stor skare av arge kritikere som mener at han er en bløffmaker og sjarlatan.

Olin har ikke tatt stilling til hvorvidt Gjerstads metoder virker eller ei, men sier følgende.

– Jeg er sikker på at han ikke er en bevisst sjarlatan eller lurendreier. Det kan jeg si fordi jeg kjenner ham etter å ha jobbet med ham i flere år, sier hun.

Annonserte

Gjerstad – som i dag er nesten 90 år – har sluttet å ta imot folk som vil ha hjelp fra ham. Derfor var Olin nødt til å bruke uortodokse metoder for å finne «pasienter».

- Vi annonserte i forskjellige aviser for å finne folk som ville komme til Gjerstad. Vi fikk enorm respons og det var veldig få som trakk seg da vi sa at vi skulle filme dem, sier Olin.

Tillit

Arbeidet med Gjerstad har vært tett og Olin og hennes crew mener seg å ha kommet svært nært den gamle trønderen.

– Vi har vært nødt til å være veldig åpne på hva vi ønsker med filmen og hva filmen skal handle om. Og ved å være ærlige overfor ham har vi fått hans tillit, sier Olin.

Personlig har hun fått mye ut av prosessen, sier hun.

– Vi har lært mye fra ham, han er en svært sjarmerende mann med mye livsvisdom som han gjerne deler, sier Olin.

OMSTRIDT: Snåsamannen Joralf Gjerstad. Foto: Speranza Film