Enigheten mellom Framsenteret, Buchardt og kommunen ble fremstilt som en solskinnshistorie i april 2013. Da var partene enige om at det 14 etasjer høye hotellet skulle få tomt på parkeringsplassen ved Framsenteret, og området sør for Framsenteret skulle bestå av kunnskapsbedrifter.

Slik går det imidlertid ikke. Nå går Framsenteret, Klima- og miljødepartementet og Statsbygg inn for å beholde parkeringsplassen selv, og bruke den til et eventuelt byggetrinn tre for Framsenteret.

Beholder tomta

– Vi gikk i dialog med Buchardt og kommunen for å fremforhandle en kompromissløsning. Den statlige parkeringsplassen skulle byttes i den kommunale tomta sør for Framsenteret. Forutsetningen var at vi skulle få realisert Framsenteret II. Når vi ikke får det. De ansattes holdning er at hotellet blir for høyt og nært. Det blir krevende å ha det så nært, sier senterleder for Framsenteret, Jan-Gunnar Winther.

Dermed går Framsenteret og Statsbygg tilbake på kompromissløsningen fra i fjor, og beholder tomta selv, som i dag er parkeringsplass. Det betyr at det ikke blir noe makebytte med den opprinnelige kommunale tomta sør for Framsenteret, hvor Buchardt lanserte det såkalte T-hotellet.

Ikke penger til nybygg

– Vi hadde allmøte på Framsenteret og det er veldig sterkt ønske om å beholde parkeringsplassen. Minst 60 kontorer ville bli berørt og ligge under kravet til dagslys, og det ville bli uhensiktsmessige arbeidsplasser, sier Winther.

I forbindelse med forslag til statsbudsjett for 2015 lå det ikke inne penger til Framsenteret II som er planlagt på sørsiden, parallelt med dagens bygg. I statsbudsjettet sier regjeringen at de første halvår 2015 vil komme tilbake til saken om et nybygg, etter at det er gjort en ny gjennomgang av kostnader og behov.

– Jeg hadde forventet klarsignal til nytt bygg, men det kom ikke, og det er jeg skuffet over. Regjeringen vil ha en ny gjennomgang av kostnader og behov, og da vil saken kunne komme opp i forbindelse med revidert statsbudsjett til våren. Det er trangt allerede i dag, og det er ikke plass til alle ansatte i bygget, sier Jan-Gunnar Winther.

Tok hensyn

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen er svært skuffet over snuoperasjonen til Framsenteret og Statsbygg. Han mener løsningen de ble enige om for halvannet år siden nettopp tok hensyn til Framsenterets ønsker, med etableringen av en slags forskningspark sørover.

– Det var Framsenteret selv som uttrykte ønske om det, og vi tok hensyn til deres ønsker. Det er svært uryddig at de går tilbake på det vi ble enige om. Jeg er svært skuffet. Vi var i ferd med å formalisere avtalen og jeg trodde de sto ved sine ord, sier Hilmarsen.

Aprilspøk?

Han viser til at det er lagt ned både mye penger og arbeid i reguleringsplanarbeidet, og mener den nye holdningen gir en uforutsigbar situasjon.

– Nå må vi sette oss ned med tanke på å realisere hotellet på den opprinnelige tomta. Hadde vi gjort det fra starten, kunne den vært ferdig regulert i dag, sier byrådslederen.

– Er dette en aprilspøk?

Det er reaksjonen til Arthur Buchardt da iTromsø ringer ham for å få en kommentar til saken. Han tror ikke på det han hører. Når iTromsø forteller at Framsenteret og Statsbygg likevel ikke vil stå ved enigheten om bytte av tomt.

Moralsk forpliktet

– Dette er jo en ønsket løsning fra Framsenterets side. De ville ha utvidelsesmuligheter sørver for Framsenteret III i 20–30 år fremover. Det var grunnen til at vi skulle få parkeringsplassen, sier Buchardt.

Han viser til at Framsenteret og Statsbygg har deltatt på alle møter med arkitekten, for å forme ut et bygg som tilpasser seg Framsenterets situasjon når det gjelder løsninger og begrensninger.

– De har godkjent forslag til reguleringsplan. Jeg er ikke jurist, men det er jo veldig nær en forpliktende og bindende avtale. Det er i alle fall en bindende moralsk avtale.

Fortapt

Arthur Buchardt er nesten målløs over det han hører. Han drar følgende historie for å illustrere hva han føler:

– Tenk deg at Framsenteret inviterer deg med på sydpolferd. Du kommer til Sydpolen, og så får vite at du ikke får være med tilbake. Du må klare deg selv og får beskjed om at, ”vi sa ikke noe om tilbaketuren”.