– Jeg har aldri bygd et hotell som jeg har angret på i etterkant. Alle investeringene har vist seg å være gode, sier Buchardt, som inntil nå har bygd 17 hoteller og for tiden har ni.

I dag hadde han et statusmøte med byplankontoret om det planlagte hotellet sitt i sørbyen — «Nordlys i Tromsø». Han er veldig fornøyd med at planene nå ser ut til å bli virkelighet, og tror på byggestart i løpet av våren — til tross for en del motbør gjennom årene, med reaksjoner fra både folk og konkurrenter.

– Det er bra at noen her er redd for konkurranse. Man kan si det slik: Tromsø idrettslag er mer redd for å møte Rosenborg enn Skjervøy. Og de merknadene som er kommet inn er fullt løsbare, smiler Buchardt.

Tromsøs Bjørvika

Hotellet hans vil bli 16 etasjer høyt, ha rundt 360 rom og koste en halv milliard kroner.

– Takket være Øyvind Hilmarsen og et godt samarbeid med byplankontoret og Framsenteret ved Jan Gunnar Winther, er det blitt en løsning som er god for alle parter, der man tar hensyn til utvidelsene av Framsenteret i årene fremover. Responsen har vært god, både fra naboer og folk flest, sier Buchardt.

Han viser til at kommunen har en idé om å gjøre sørbyen til Tromsøs svar på Bjørvika og «barcode»-byggene der, med næringsliv, kultur og hoteller i høye bygg.

– Denne visjonen har ført til at vi har landet en løsning som alle involverte parter har akseptert, sier Buchardt — og viser til at tomten som hotellet skal bygges på gjennom prosessen er blitt redusert fra tre-fire mål til 900 kvadratmeter.

Fremtidens by

Han legger ikke skjul på at byggesaken i Tromsø har tatt lengre tid enn ønsket.

– Jeg har bygd fire eller fem hoteller etter at Arbeiderpartiet i sin tid ba meg om å bygge et signalbygg i Tromsø med internasjonale arkitekter.

Forretningsmannen og hotellbyggeren opplyser at han likevel ikke er blitt overrasket over noe som helst i løpet av prosessen.

– Det eneste som er sikkert er forandring. Tromsø er annerledes enn for 20 år siden, og byen vil også være annerledes om man ser 20 år fram i tid. Men jeg tror den fortsatt vil være en kombinasjon av storbykapasitet og småbysjarm, en miks Tromsø alt er verdenskjent for. Og så har man jo det unike nordlyset — derfor skal jo også hotellet hete «Nordlys i Tromsø». Byen har et stort uutnyttet potensial som besøksby. Dette er mulighetenes og fremtidens by, mener Arthur Buchardt.