Torsdag ettermiddag var et utvalg representanter fra næringslivet, fagforeninger, kirka, idrett og det politiske Tromsø samlet i Tromsø sentrum for å markere behovet for fortsatt vern av søndag som ordinær fridag.

– Vi har behov for en dag der folk har fri. Dette har et klart samfunnsperspektiv, om vi åpner opp for at søndagen skal bli en vanlig hverdag, så vil det endre samfunnsstrukturen vår, sier Synnøve Søndergaard, distriktssjef i LO Troms.

Distriktssjefen understreker at mange arbeidsgrupper eksempelvis innen helsetjenesten allerede i dag må jobbe på søndager, men dersom man går inn for søndagsåpne butikker vil langt flere oppleve presset.

Tøffere bransje

30. juni går høringsfristen for søndagsåpne butikker ut.

Næringsforeningen i Tromsø, samt Handel og kontor i region Nord-Norge vil begge gå inn for nei til søndagsåpent i sitt høringssvar.

– Folk flest tror at dette kun betyr matvarehandel på søndager, men i realiteten åpner dette opp for at andre typer tjenester også må være tilgjengelig, slik som renhold, vektere og produksjon av ferskvarer. Det gir et økt press på en allerede tøff bransje, sier regionsekretær Marius Nilsen i Handel og kontor region Nord-Norge.

Tvungen frivillighet

Til tross for at regjeringen legger fram forslaget slik at det skal være opp til butikkene selv om de vil holde åpent eller ikke, mener Næringsforeningen i Tromsø at det ikke er snakk om reell frivillighet. Erfaringer fra andre land viser også at det er de store kjedene som overlever, mens de uavhengige butikker bukker under.

– Dersom naboen holder åpent så vil veldig mange ikke ta seg råd til å holde stengt. Erfaringene fra Danmark viser at det er kostnadene som øker ved å holde butikkene åpne på søndager, ikke omsetningen. Flere vil bli tvunget til å holde åpent av rene konkurransehensyn. sier rådgiver Magnus Skjelmo Kristiansen.

Flertallet sier nei

Næringsforeningen i Tromsø gjennomførte i januar i år en spørreundersøkelse blant 400 respondenter fra handel og næringslivet. Mer enn 80 prosent svarte nei til søndagsåpne butikker.

– Det bør gi et kraftig signal til regjeringen at flertallet av dem som selv driver med handel og næring ikke ønsker søndagsåpne butikker. Det er for store kostnader og for lite gevinst, sier Kristiansen.

Truer dugnadsånden

Det er spesielt kirka og idretten som vil merke de ugunstige konsekvensene av søndagsåpne butikker. Dersom 300.000 flere nordmenn må jobbe på søndager så vil det gi dårligere kår til frivillighetstanken sier organisasjonssjef Sylvi Ofstad i Troms idrettskrets og styreleder Odd Harald Eriksen i Tromsø idrettsråd.

– Idretten drives av frivillige ledere, foreldre og andre ildsjeler som bruker sin fritid til å skape aktivitet for både barn, ungdom og voksne. For idrettslagene er utfordringen allerede stor for å få kabalen til å gå opp med nok frivillige som har ledig tid i helgene. Hvis samfunnet skal styre mot søndagsåpne butikker, blir denne utfordring enda større, sier de.

Domprost Herborg Finnset vil gjerne at folk bruker søndagen til å gå i kirka, men trekker også fram miljøperspektivet.

– Vi trenger ikke enda en dag til å forbruke mer, sier Finnset.