Ifølge Tom Arild Jensen, avdelingsleder for skadedyr, har året vi er inne i vært et travelt år. Selv om musene har forlatt sine vinterbopeler er tromsøselskapet opptatt med å sikre hus mot fremtidige besøk. I tillegg blir de også innkalt i kampen mot uønskede blindpassasjerer fra sårt tiltrengte sydenferier.

– I dag skal jeg ut på et oppdrag for å bekjempe kakerlakker. Det var jeg på fredag også, sier Jensen.

Tøm kofferten ute

– I tillegg forventer vi at når høsten kommer så blir det flere oppdrag med veggdyr, legger han til.

Ifølge Jensen finnes det noen enkle forholdsregler som Syden-turister kan iverksette ved hjemkomst.

– For det første bør kofferten tømmes på trappa, klærne ristes og vaskes med det samme. Deretter kan man legge kofferten i fryseren i flere døgn slik at kjernetemperaturen faller til -18-20 grader. Har man badstue kan man også sette den der i flere døgn. Da skal kjernetemperaturen opp til 50 grader, forklarer Jensen.

Ifølge den erfarne skadedyrbekjemperen vil da enten kulda eller varmen ta knekken på dyrene og eggene deres.

Får man kakerlakker eller veggdyr i huset kan det fort bli dyrt.

– Når det gjelder kakerlakker har man vanligvis en bekjempelsestid på tre måneder. Veggdyr er omfattende å bli kvitt, men ofte holder det med en behandling. Men hvis man ikke kan fryse ned senga kan man i verste fall bli nødt til å kjøre den på søppeldynga, sier Jensen.

Legger egg i senga

Jensen mener at veggdyr er det verste man kan få i senga da de små dyrene suger blod av husvertene sine og legger egg i senga.

– Ofte kan disse bittene forveksles med mygg- eller knottstikk, men et sikkert tegn på at man har veggdyr i senga er hvis man finner ekskrementene deres i treverket. Det er svarte flekker på størrelse med et knappenålshode, forklarer Jensen.

Til tross for at veggdyrene nesten var utryddet på 50-tallet, har nå mange av artene utviklet en resistens mot tradisjonelle sprøytemidler. Det har fått skadedyrbekjemperne til å tenke utradisjonelt.

– Nå for tiden bruker vi kombinasjonsbehandlinger med både varme og sprøyting. Det fungerer godt og vi får få reklamasjoner, avslutter Jensen før han pakker kofferten og drar ut på nye oppdrag.

VEGGDYR: Slike veggdyrnymfer kan fort finne på å gjemme seg i senga di og livnære seg på blodet ditt. FOTO: PIOTR NASKRECKI Foto: PIOTR NASKRECKI
BEKJEMPER: Tom Arild Jensen vet hvor han skal finne kakkerlakker. De gjemmer seg der det er varmt og fuktig. Foto: Trond Tomassen
FELLE: Forgiftet åte med bananlukt lokker til seg kakkerlakker. Foto: Trond Tomassen