Partiet Rødt stiller til neste års kommunestyrevalg med unge kandidater helt i toppen.

Jens Ingvald Olsen er topp motivert for en ny periode og topper listen, foran Elin Jørgensen.

Videre på listen følger 17 år gamle Bendik Hugstmyr Woie og Maria Nilsen Aksberg (26).

– Vi er veldig fornøyde med listen. Vi har en veldig bred alderssammensetting og en veldig bred sammensetting av interesseområder, sier Jens Ingvald Olsen, og trekker fram de to unge kandidatene.

– Maria er utdannet fiskerøkter og har mye fagkunnskap om fiskeoppdrett, mens Bendik er veldig opptatt av miljø. Så vi har fått inn to unge folk, som er svært dyktig, sier Olsen.

Håpe på fire inn

I nåværende periode har Rødt hatt tre representanter i kommunestyret.

Olsen håper de kan øke det antallet til fire.

– Vi hadde historisk sett det høyeste tallet vi har hatt i Tromsø ved sist valg, men gikk tilbake prosentmessig på grunn av Høyre som lyktes så godt med sin store mobilisering. Valgdeltakelsen var mye høyere, men vi tror og håper vi kan gjøre et godt valg og har tradisjonelt sett mange unge velgere. Derfor tror vi at vi har gode muligheter nå med to unge, spennende kandidater helt i toppen, sier Olsen.

Vil fjerne parlamentarismen

Hanne Stenvaag, som var på 3. plass sist er fortsatt høyt på listen, men er ikke på kumulert plass på grunn av jobbsituasjon og ferdigstilling av doktorgrad.

– Men hun vil stå høyt for å kunne være vara. Peder Joakimsen som var på 5. plass sist, er ute på grunn av sykdom i familien. Jeg føler likevel ikke at listen er svekket. Den er tvert imot veldig spennende, sier Olsen, som til sist trekker fram ett av partiets viktigste saker i valgkampen: avskaffelsen av parlamentarismen.

– Vi håper på så stor oppslutning at vi og de andre partiene som er imot parlamentarismen, kan få gjennomslag for å få den fjernet. Argumentene vi la til grunne for at vi ikke skulle få det i utgangspunktet, har så til de grader slått til. Vi håper å kunne presse Ap til å gå bort fra det. Det koster 15-20 millioner i året og styret i byen har ikke blitt mer handlingssterkt, men har lukket seg mer inne. Til og med partienes egne partigrupper er til stor grad stilt utenfor, mens befolkningen har mistet innsyn i hva som skjer på Rådhuset, sier Olsen.

KANDIDAT: Maria Nilsen Aksberg blir muligens valgt inn i kommunestyret for partiet Rødt. Foto: Privat
FORTSETTER: Jens Ingvald Olsen og Elin Jørgensen er fortsatt blant Rødts toppkandidater. Foto: Christer Pedersen Foto: CHRISTER PEDERSEN