Uppsala tingsrätt har idømt lastebilsjåføren 6.000 kroner i bot etter at han 16. juli i fjor smalt inn i bobilen med tromsøfamilien på seks personer. Tre av barna og deres mor ble til dels hardt skadet under den kraftige kollisjonen på E4 mellom Gävle og Uppsala i Sverige.

Les også: Skadet barn sendt til UNN

Den svenske tingretten påpeker i dommen at tromsøfamilien slo på nødblinken etter at de fikk motorproblemer, og at lastebilsjåføren burde innsett at det var noe feil med bobilen de kjørte i.

Vitne så ulykken

I retten forklarte tromsømannen Ernest Nzirema at de fikk problemer med bobilens motor på E4. De forsøkte derfor å nå fram til en parkeringsluke litt lenger fremme, uten å lykkes før bobilen stanset helt.

Les også: Bobilen kastet 100 meter av veien

Et vitne som kjørte forbi både lastebilen og bobilen i venstre kjørefelt forklarte i retten at han innså at det ville komme til å oppstå en ulykke da han passerte.

Grunnen var at lastebilen ifølge vitnet verken bremset eller byttet felt – til tross for at bobilen foran nærmest sto stille. Like etter så han selve kollisjonen i bakspeilet.

- Stor hastighet

Ifølge den svenske tingretten tyder alt på at lastebilen hadde relativt stor hastighet da den kjørte inn i bobilen.

– Lastebilsjåførens manglende reaksjon utgjør en så alvorlig uaktsomhet at han har gjort seg skyldig i uforsiktighet i trafikken, mener Uppsala tingsrätt, som imidlertid ikke støtter aktors påstand om at lastebilsjåføren utviste grov uaktsomhet i trafikken.

Les også: Lastebilsjåfør siktet etter ulykke

Den tiltalte 47-åringen har hele tiden nektet straffskyld for trafikkulykken og har i ettertid også anket tingrettsdommen. I tingretten forklarte han at han ikke så at bobilen hadde påslåtte nødblink, men at han forsøkte å skifte kjørefelt fordi bobilen kjørte sakte. Lastebilsjåføren hevdet i retten at han ikke kunne regne med at bobilen skulle stanse helt opp og anslo egen fart til om lag 10 km/t da kollisjonen oppsto.